9. september 2023 – pohod in prireditev Vranov let 2023 na GEOSS

Pohod med prelazom Kozjak nad Tuhinjsko dolino in Blagovico je opravilo 38 pohodnikov iz okolja Litije in Zagorja z vodičem Seadom Ćurakom. Ob prihodu na GEOSS jih je čakal odličen bograč, ki ga je skuhal, kar tam, upokojeni kuhar iz ZB Litija. Ob 14 h se je zbralo občinstvo na ploščadi pred spominskimi obeležji in osrednjim Pomnikom GEOSS, ki označuje težiščno točko Slovenije. Kot vedno, od leta 2008, je prireditev organizirala in režirala Anka Kolenc, direktorica Družinskega gledališča Kolenc in varuhinja imena GEOSS. Po njeni običajni predstavitvi družbenega pomena projekta GEOSS in Projekta Vranov let, je povabila na oder župana občine Litija, g. Francija Rokavca, ki je od leta 2008 zvesti spremljevalec spominskih prireditev Vranov let na GEOSSu.

Za tematski del dogodka pa smo izbrali govor pokojnega predsednika ZZB NOB Slovenije, tov. Janeza Stanovnika, s katerim nam je leta 2009 zapustil trajno aktualno sporočilo za vse generacije in še kako tudi za današnji čas. Interpretacijo je izvedel predsednik Društva Vranov let, Eduard Vedernjak.

Program je obogatil s primernim izborom pesmi ansambel OVCE z Aljošem Saksido. Harmonika in kitara sta spremljali vokal. Poleg uporniških pesmi, ki jih izvajajo na vipavskem in tržaškem so izvedli tudi uglasbeno Kajuhovo poezijo. Melos, s pridihom našega primorskega narečja, se je prijetno razlegal v prostor, iz  650 m visoke lege, s pogledom  na bogato naravo tam okoli.

Poleg pohodnikov je prišlo na GEOSS še okoli 20 oseb. Med njimi smo pozdravili nam zvestega Jožefa Dernovška, nekdanjega predsednika skupščine občine Litija, od leta 2014 častnega občana občine Litija. Zaslužen je za pričetek izvajanja projekta GEOSS, pri katerem aktivno sodeluje še danes. Naš prepričani podpornik je tudi že od leta 2008, ko so se na GEOSSu seznanili s Projektom Vranov let, nato pa na svečani seji društva GEOSS sprejeli odločitev o razglasitvi “Mednarodnega dneva prijateljstva v zavezništvu – Vranov let v svobodo”, kot enega od glavnih podprojektov društva GEOSS.

Eduard Vedernjak,
predsednik Društva Vranov let

 

Še povabilo:
V soboto, 23. septembra bo v Otoku prireditev Vranov let  2023, s pričetkom ob 11. uri.
Pohod v Otok se  prične v Semiču  ob 8. uri.