Padli pod streli in kopiti domobrancev – odpustiti, nikakor pa ne pozabiti

Veliki Podljuben, 9. julij 2023 – Krajevno združenje za vrednote NOB Birčna vas in občinsko ZB Straža sta združili moči ter pripravili zelo lepo spominsko slovesnost ob 80. obletnici tragičnih dogodkov v nekoliko odmaknjeni vasici Veliki Podljuben, ki so se zgodili leta 1943.

Tega leta je italijanska fašistična zver še opletala s svojim črnim repom in morila, kar ji je prišlo pred puškine cevi. Tudi s pomočjo ovadb hlapčevskih domačih izdajalcev. Tistega usodnega dne se je zgodila gnusna izdaja in pod streli je padel prvoborec Franci Šali iz Vavte vasi, pod kopiti domobrancev pa še dva partizana.

Pohodniki iz Straže, Uršnih sel in Birčne vasi ter ostali prisotni so prisrčno pozdravili pripadnike Robkove spominske čete, praporščake in častno stražo Slovenske vojske.

 

Slavnostni govornik, predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman, je kratko in jedrnato predstavil dogodek in posledice ter opozoril, da sprave pod sedanjimi nemogočimi pogoji ni mogoče udejanjiti. Mladi rodovi morajo poznati svojo svetlo in herojsko zgodovino, določene stvari odpustiti, nikakor pa ne nanje pozabiti.

Kulturni program so izvedli pevci in pevke upokojenskega mešanega pevskega zbora iz Straže in recitator Franc Umek.

Vroč dan je bil, vendar smo ga pod strehami prijaznega domačina Vinka Šmajdka preživeli v tovariškem pogovoru in pokušanju okusnih prigrizkov prizadevnih krajank.

Sin padlega Franca Šalija, danes 82-letni Franci, je bridko izgubo očeta orisal kot darilo domovini in zanamcem.

Enotni smo bili v nameri, da se naslednje leto srečamo v še večjem številu.

 

Branko Đukić za ZB Straža
(Vir: Dolenjskilist.si)