Priključitev Primorske matični domovini

Na osrednji proslavi ob 69. obletnici priključitve Primorske k matični domovini v Postojni, potekala je pod geslom Primorska.srčna, se je zbralo okoli 10.000 ljudi. Slavnostni govornik je bil akademik in podpredsednik ZZB za vrednote NOB Matjaž Kmecl, ki je med drugim dejal:»To ni samo praznovanje vrnitve Primorske pod rodni krov. To je tudi praznik skupnega slovenskega prerojenja iz naroda hlapcev v narod gospodarjev. Rad bi videl naše osamosvajanje leta 1991 brez Primorcev!«.

Da zgodovina primorskega prostora ni samo stvar Primorcev, temveč zaznamuje odnos do narodnega vprašanja vseh Slovencev, je poudaril tudi zgodovinar in predstavnik Slovencev v Italiji Borut Klabjan. Obiskovalce sta nagovorila tudi postojnski župan Igor Marentič in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Postojna Jerko Čehovin.

Letošnjo proslavo ob obletnici priključitve sta pripravili občina Postojna in Zveza borcev za vrednote NOB ob finančni pomoči ostalih primorskih občin.

Kulturni program so oblikovali Trobilni kvintet orkestra Slovenske vojske, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Postojnska godba 1808, Baletno društvo Postojna in primorski recitatorji, glasbeniki in plesalci. Prihodnje leto naj bi bila proslava v Novi Gorici.

zb_postojna1