»Za človekovo dostojanstvo«

Tradicionalno vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, izgnank ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev.

Portorož – »Vi ste tisti, ki ste izkusili neisprostnost vojne, ki posega v usode ljudi. Na vašem trpljenju je zrasla sodobna Evropa, in kljub temu, da smo zgradili skupnost na izhodišču pravičnosti in socialnosti, se prebuja sovraštvo, za terega smo mislili, da nima več mesta v naši družbi. Saj spomin na vaše trpljenje še ne bi smel izginiti,« je na letošnjem srečanju preživelih žrtev nacifašizma v Portorožu izpostavila slavnostna govornica, ministrica za obrambo Andreja Katič.

Zbranim več kot 400 preživelim taboriščnicam in njihovim svojcem je v zahvali za njihov trud pri negovanju ter obujanju spomina na trpljenje v taboriščih našla tudi povezavo s sedanjim časom: „Današnja realnost v Ukrajini in Bližnjem vzhodu je žalostna, tisoči trpijo v spopadih, miljoni kot begunci so ostali brez svojih domov. Njihove pretresljive zgodbe nas pozivajo k temu, da poskušamo vzpostaviti mehanizme za končanje trpljenje. Vedno, ko pripadniki SV odhajajo na pomoč po svetu, niso oboroženi le z orožjem, ampak tudi z zavedanjem o spoštovanju človeškega dostojanstva in pomoči najbolj ranljivim skupinam” in dodala “Tudi zaradi vašega trpljenja in poguma, ter odločitev, ki ste jih sprejele, danes lahko ženske soodločamo o svojih usodah, smo pomemben steber v družbi.“

Med drugo svetovno vojno je okupator v koncentracijska taborišča in zapore poslal skoraj dvaindvajset tisoč Slovenk, največ prav v največje žensko koncentracijsko taborišče Ravensbrück v Nemčiji, kjer je bilo zaprtih dvatisočdvestotrideset Slovenk, več kot dvesto pa jih je tam tudi umrlo, in v taborišče Birkenau, največjo podružnico zloglasnega taborišče Auschwitz na Poljskem, številne pa so internirali tudi na Rab in Gonars. Približno devet tisoč taboriščnic in zapornic se po vojni ni vrnilo domov.

Uvodni nagovor na tokratni slovesnosti je tudi letos imel gostitelj, župan občine Piran, Peter Bossman. Zbranim taboriščnicam in internirankam, političnim zapornicam in ukradenim otrokom je dejal, da si ne more predstavljati trpljenja, ki so ga doživeli v vojni, zato nima pravice ponujati sočutja, ima pa dolžnost, da jim izkazuje neizmerno spoštovanje do njihove jeklene volje, ponosa in humanosti.

Na proslavi se je predsednik republike Borut Pahor na prav poseben način zahvalil vsem, ki ohranjajo pomemben spomin na žrtve vojn, še prav posebej pa Matjažu Špatu, predsedniku taboriščnega odbora Ravensbruck pri Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije in predsedniku odobra današnje proslave. Matjažu Špatu je predsednik republike poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države, kot simbol enotnosti in znak hvaležnosti tistim, ki prispevajo k temu, da smo boljša družba in boljša domovina, v kateri vlada mir. “Ta zastava naj bo za vse generacije, ki ste in še boste prispevale k temu, da spomin na težko zgodovino ne zbledi ter v opomin, da se grozote nikoli več ne ponovijo,” je povedal predsednik Pahor. Matjaž Špat se je predsedniku republike z vso srčnostjo zahvalil za izkazano dolgoletno podporo in spoštovanje, ki so ga deležni prav vsi, še posebej “dekleta iz taborišč.”

Na srečanju so se za izjemno delo zahvalili tudi Ivici Žnidaršič, dolgoletni predsednici Društva izgnancev Slovenije za njeno dolgoletno delo pri negovanju zgodovinskega spomina na trpljenje ne le izgnancev, ampak tudi vseh, ki jih je nacifašizem zapisal pogubi.
Na prireditvi niso pripovedovali zgodb »nekoga od tam nekje«, to niso bile zgodbe scenariske, ampak zgodbe našega življenja, ki jih je vojna za vedno zaznamovala. Bile so zgodbe tudi na srečanju prisotnih udeležencev, ki so zaznamovanju s pečatom genocid, holokavst, iztrebljanje… Tudi narod namreč lahko uničuješ na različne načine – vzameš mu jezik, vzameš kulturo, lahko ga razseliš, zgaraš in stradaš do konca, lahko ga spremeniš v pepel… Vedno mu vzameš dostojanstvo. In za to gre v teh dneh, ko se svet oblači v vojne barve – ZA ČLOVEKOVO DOSTOJANSTVO.

Danes so kot braniki čliovekovega dostojanstva na prireditvi sodelovali nastopajoči: Orkester slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar ter pevka Tinkara Kovač in tenorist Martin Sušnik, Pevski zbor OŠ Koper pod vodstvom Ingrid Poropat, Partizanski pevski zbor pod vodstvom dirigenta Franca Gornika s solistoma Špelo Femec in Tonetom Lovcem ter harmonikarjem Brankom Sladičem, baletnice in baletnik Baletne šole Stevens, plesalca plesne šole Feniks Katarina Matuš in Jaka Podgoršek, voditelj Domen Valič ter recitatorka Lina Potočki Vozny. Scenarij prireditve je pod vtisom pričevalcev spominov v obliki pričevanj obdelanih s sodobno računalniško videoanimacijo spisala Silvana Knok, projekcijo pa sta izdelala Miha Dulmin in Iztok Pipan s Televizije Medvode, ki je v imenu skupnega Taboriščnega odbora Ravensbrück pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB tudi pripravila letošnjo slovesnost.
________________________

fotografije: mag. Aleš Nanut