Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je danes, 30. avgusta 2016, v prostorih ZZB NOB Slovenije v Ljubljani na povabilo vodstva udeležil 31. seje Kolegija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer je opravil pogovor s člani Kolegija.

Predsednik dr. Brglez je uvodoma podčrtal pomen dela Zveze združenj borcev NOB Slovenije in podal svojo oceno, da je bilo to predvsem v zadnjih 25-ih letih premalo cenjeno. Zaznane želje in poskuse nekaterih po prevrednotenju in predrugačenju določenih zgodovinskih dejstev je označil kot odvečne, predvsem pa to ne prispeva k prepotrebnemu soglasju prebivalcev Slovenije za njen napredek oziroma razvoj. Ob tem je med drugim izrazil tudi upanje, da bi se šolska stroka poenotila in v šolah učencem uravnoteženo prenašala tudi vedenje o tem delu naše zgodovine, saj se vzpostavlja opažanje, da nekateri »zamolčijo« slovenski NOB, spet drugi pa obdobje osamosvojitve. Strinjal se je, da je osvoboditev pogoj za osamosvojitev, pri čemer moramo kot narod sprejeti tudi temnejše plati tega obdobja. Kot pomemben korak je ocenil nedavno sprejetje Izjave Glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije ter ob tej priložnosti izdano tudi zbirko dokumentov.

Predsednik Zveze združenj borcev Tit Turnšek je poudaril njihovo zavezanost spoštovanju preteklosti, vključno z negovanjem pietetnega spomina, pri čemer je izrazil tudi njihovo zavedanje, da so bile v določenih segmentih gotovo prizadejane tudi krivice. Kot je še dejal, pa pri tem ne ostajajo zazrti v preteklost, a ne morejo pristati na potvarjanja zgodovinskih dejstev in sprenevedanja, kar velja tudi za osamosvojitveno obdobje Slovenije, saj so sami sodelovali tudi v tem, za Slovenijo tako pomembnem obdobju. Svoj pogled, tudi kot civilnodružbena organizacija, ki šteje prek 42 tisoč članov, usmerjajo naprej, pri čemer želijo dialog še naprej voditi z vsemi, ki so se pripravljeni pogovarjati. Tudi s sprejeto Izjavo Glavnega odbora ZZB NOB Slovenije želijo, kot je dejal Turnšek, upoštevaje predvsem pereča področja revščine, prekernosti dela in s tem izkoriščanja delavcev ter zaznane naraščajoče nestrpnosti v Sloveniji, vključno s sovražnim govorom, prispevati k izboljšanju splošnega družbenega vzdušja, spoštovanja človekovih pravic in, nenazadnje, tudi k samozavestnemu nastopanju in odločanju slovenske države v raznolikih okoliščinah in izzivih, s katerimi se sooča.

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez se je strinjal o pomenu izpostavljenih tem ter v odgovoru med drugim predstavil tudi pomen Strategije razvoja Slovenije, ki se še pripravlja in ki ne temelji zgolj na ustavni določbi o socialni državi, temveč tudi na v okviru Organizacije združenih narodov v letu 2015 sprejetih Trajnostnih razvojnih ciljih, ki pa jih moramo ustrezno nasloviti.

Člani Kolegija so v nadaljevanju predstavili še nekatere dodatne razmisleke, tudi glede nadaljnjih možnosti razpleta begunske in migrantske krize, podpredsednica dr. Ljubica Jelušič pa je v zaključku predstavila tudi načrtovano izvedbo počastitve 35. obletnice mednarodnega dneva miru, ki bo 21. septembra 2016 v Ljubljani.

___________________________________
(Foto: Jožica Hribar, Svobodna beseda)