Naj vedno daleč se sliši vaš glas, ko greste med ljudi in za mir govorite

Tradiconalno vseslovensko srečanje nekdanjih taboriščnic, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok, osrednja slovesnost. Slavnostni govornik in častni pokrovitelj slovesnosti, Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Portorož, 4. 9. 2022 – »Nikoli na vprašanje kako so, niso odgovorile s sovraštvom, vedno z ljubeznijo. In če one ne govorijo s sovraštvom pa imajo morda za to razlog, mi tega ne smemo dovoliti sami sebi,« je slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poudaril na tokratnem srečanju, ko je z izbranimi besedami nagovoril vse, ki jim je posvečena vsakoletna slovesnost v Portorožu. In kasneje, ko je spomnil na trdoživost in vztrajnost nekdanjih taboriščnic s katerimi se redno videva na različnih srečanjih in komemoracijah, še dodal: »Vestno, ne samo na tej prireditvi, na mnogih, številnih, ohranjate zgodovinski spomin, vi ste priče, vi ste živ spomenik človečnosti, ki nas nagovarja s toplino, kot sem rekel z ljubeznijo, kot sem rekel s povabilom, da smo strpni, da negujemo visoko kulturo dialoga, da se poslušamo, da smo spoštljivi, da upoštevamo sleherno človekovo dostojanstvo, ker, kot je rekla gospa Dana (nekdanja taboriščnica, pričevalka Dana Valič, op.a.) je bilo to, ko so bili odpeljani od doma ali ukradeni od staršev, jim vzeto. To je pravzaprav tista dolžnost, ki jo prenašamo nase generacije, ki tega nismo izkusile in upamo, da ne mi, ne naši otroci in njih otroci takih surovosti ne bodo izkusili. In koliko let zapored smo tukaj in vseokrog po domovini in Evropi, govorili »nikoli več, nikoli več, nikoli več« in, z izjemo vojne na področju bivše Jugoslavije, zdaj leta 2022 dočakali surovo agresijo vojne v Ukrajini. In skupaj z vami vsemi, in to je tudi poanta mojega govora: ali smo zaradi tega ostali brez vere, brez upanja v trajni mir? Gotovo je to kar se dogaja, enemu našemu iskrenemu človeškemu optimizmu vzelo nekaj sape. Ampak kolikor vas poznam in kolikor se poznamo, nikoli popolnoma ne moremo te vere vzeti; ne sebi, ne našim otrokom. In njih otrokom. Ker kakšen svet pa jim bomo zapustili, če jim bomo zapustili svet brez tega upanja, da so vojne izogibne in da se lahko izognemo takemu trpljenju kot ste ga bili deležni vi? Zato bom sklenil svoj kratek nagovor z izrazi hvaležnosti, da vas imamo in da nas opominjate, z izrazi hvaležnosti, da nas nagovarjate z ljubeznijo in ne sovraštvom in tudi ta govor bom končal z Antigono, rekoč: Ne da sovražim, da ljubim sem na tem svetu«.

    

V Portorožu se vsako leto zbere peščica deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot »brezimne« številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, vendar dvorana hotela Colombo hotela Slovenija v Portorožu nikoli ne ostane na pol prazna, ravno nasprotno, nekdanjim taboriščnicam se pridružijo še druge žrtve vojnega nasilja, ukradeni otroci, potomci vojnih žrtev in drugi podporniki ter somišljeniki. Srečanje je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja in z njim poudarjajo kako pomembni so za naše preživetje solidarnost, sočutje in spoštovanje sočloveka.

»Naša srečanja so se začela pred več kot 60. leti, ko so se nekdanje taboriščnice same začele zbirati, si izpovedovale svoje stiske, se objele in omilile boleče spomine na trpljenje in ponižanja. Čedalje bolj pa so se začele zavedati svojega poslanstva, da so kot žive pričevalke opomin za nas, predvsem pa za mladino, da se mora njihov glas slišati na širšem slovenskem prostoru«, je v svojem pozdravnem nagovoru povedal Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück.

 

Nekaterim prisotnim dekletom so podarili sončnice saj se »od vas učimo pokončne drže domoljubja, vedno znova nas ganejo vaše zgodbe o trpljenju, o ljubezni do sočloveka, slovenskega jezika, solidarnosti, humanosti, upanju in optimizmu. Vam tukaj prisotnim in tudi tistim doma, ki niste mogle priti pa ste v srcih in mislih z nami, smo hvaležni, da nas učite kako negovati zgodovinski spomin s posebno skrbnostjo do resnice,« je opomnil Matjaž Špat in na koncu dodal: »Ve, drage tovarišice, naše punce, puščate v nas dobre, prave sledi. Zaradi druženja z vami, ki ste se na svoj način borile za domovino in z ljubeznijo do slovenskega jezika, smo mi, vaši svojci, prijatelji in vsi prisotni somišljeniki postali boljši ljudje. Nezlomljive, pokončne, z vedno mladim umom, ste v poduk mladini in nam kako človek ostane človek tudi v najtežjih trenutkih zgodovine in še vedno verjame v človečnost in sočutnost.«

Prireditve so se udeležili tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marjan Križman, evropski poslanec dr. Milan Brglez, predsednica mestnega odbora ZZB za vrednote NOB Ljubljana Julijana Žibert, vodja kabineta predsednika RS dr. Alja Brglez, generalna sekretarka v kabinetu predsednika RS Nataša Kovač, državni sekretar na Ministrstvu za razvoj in kohezijo Marko Koprivc, poslanka DZ mag. Meira Hot, župan Občine Piran Đenio Zadković, kandidatka za predsednico RS Nataša Pirc Musar, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe, generalni sekretar Zveze društev vojnih invalidov Slovenije Vladimir Pegan, član predsedstva Zveze vojnih veteranov Slovenije Valter Viler, ter številčne delegacije, ki zastopajo vse medvojne žrtve, od ukradenih otrok, taboriščnikov, izgnancev, borcev in ostalih.

 

Tokratna slovesnost je potekala pod naslovom »Za mir bom govoril«, iz ene najlepših pesmi Karla Destovnika Kajuha, ki se je rodil pred 100. leti. Prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic in taboriščnikov, zapornic in zapornikov, izgnank in izgnancev ter ukradenih otok so organizatorji obudili spomin na desetletno sodelovanje s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Kot sin taboriščnice je znal vzpostaviti iskrene vezi z vsemi žrtvami vojnega nasilja in nuditi podporo prizadevanju koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja, Taboriščnega odbora Ravensbrück, da se spomin in opomin sliši v širšem slovenskem prostoru. Prav v spremstvu preživelih prič taborišč se je Borut Pahor udeležil komemoracije ob 70. in 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. »Skupaj z nami že 10 let s pokroviteljstvi, govori iz druženji soustvarja svečane dogodke. Predsednik je tudi prijazen gostitelj medgeneracijskih druženj v predsedniški palači, kjer se srednješolska mladina iz domovine in zamejstva pogovarjajo s taboriščnicami. Ob visokih življenjskih jubilejih so naše punce deležne predsednikove pozornosti, kar kaže na prijazne vezi, ki so se stkale med njimi« je o predsednikovi pozornosti v vabilu na letošnje srečanje poudaril Matjaž Špat. Predsednik Borut Pahor je pokrovitelj srečevanj v Portorožu, moderator niza pogovorov med predstavniki vojnega nasilja in mladimi, ki nosijo temeljno sporočilo, da je ohranjati mir naša dolžnost ali kot je dejal na enem od preteklih srečanj v Portorožu: »Naša moralna dolžnost je, da nikoli ne pozabimo vojnih grozot in s tem prispevamo, da po mirni poti rešimo vse probleme človeštva. Hkrati pa se zavedamo, da trajni mir ni samoumeven in neminljiv, temveč se moramo zanj vsi skupaj nenehno prizadevati.«

 

V kulturnem programu, ki je bil stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnegaupora, so sodelovali Primorski partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, Policijski orkester z dirigentom Tomažem Kmetičem, tenorist Martin Sušnik, Pevski zbor OŠ Koper, Baletna šola Stevens, povezovalec in dramski igralec Domen Valič in številni drugi. Prireditev je, kot že nekaj let doslej, zasnovala in realizirala Silvana Knok v sodelovanju s producentom Iztokom Pipanom, Taboriščnim odborom Ravensbrück ter tehnično podporo ekipe Televizije Medvode.

 

˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷ ˷

novinarsko sporočilo: Nataša Predalič, TV Medvode

fotografije: Iztok Pipan