Na dan pred 9. majem – dnevom zmage, sta se predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman in generalni sekretar Aljaž Verhovnik poklonila zgodovinskemu trenutku osvoboditve Evrope izpod nacističnega terorja.

9. maja se spominjamo junaškega narodnoosvobodilnega boja, s katerim so partizani po štirih letih priborili težko pričakovano svobodo, na kateri je osnovana sodobna država Slovenija. To dejanje partizansko vojsko postavlja ob dok zavezniškim silam in Rusiji.

V spremstvu Garde Slovenske vojske sta predsednik in generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije položila venca k spomenikoma v Topolšici, kjer je bila podpisana kapitulacija Löhrove okupacijske vojske ter na Poljani pri Prevaljah, kjer so potekali zadnji boji 2. svetovne vojne.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se je na to svečano obletnico pripravljala že od lani jeseni. Žal sta načrtovani prireditvi v Ljubljani in na Poljani pri Prevaljah zaradi razglasitve epidemije odpadli. Zato smo pripravili osrednjo slovesnost ob dnevu zmage, ki bo predvajana preko Facebook in Youtube kanala v petek, 8. maja 2020 ob 20. uri.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

      

Topolšica                                                                Poljana