S pohod za mir 2019 v Ljubljani opozorili, da mir ni samoumeven

Slovenske članice Svetovne federacije veteranov (Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS, ki je letos postala nova članica WVF) so želele z letošnjim simbolnim pohodom za mir, ki je potekal 20. septembra 2019 dopoldan v Ljubljani, pred mednarodnim dnevom miru opozoriti, da mir ni samoumeven.

Udeleženci so se zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer je zaigral orkester slovenske policije. Prijezdila je policijska konjenica, ki je Pohod za mir spremljala po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, ki se je dodobra napolnil. Pohodniki so nosili balončke z odtisnjenim znakom OZN, kar je bila variacija na temo »goloba« kot simbola miru ter zastavice in replike praporov OZN in WVF.

Osrednji govornik oziroma glasnik nacionalnega mirovnega sporočila je bil zdravnik, znanstvenik, publicist in zagovornik socialne države Dušan Keber. Zbrane ob zaključku pohoda na Mestnem trgu, je opozoril, da se nam v prihodnje obetajo predvsem ekonomske in okoljske stiske ter napovedane migracije milijonov ljudi. Vse to bo po njegovi oceni pljusknilo tudi k nam, zato se zaman tolažimo, da živimo v coni miru.

“Mir je na žalost danes zgolj nekakšen odmor med dvema vojnama, ko tisti, ki so zmagali, kopičijo oblast in moč ter pripravljajo podlago za nove vojne. V ozadju tega je pohlep predvsem najbogatejših držav, kar preprečuje, da bi sprejeli dobre ukrepe, s katerimi bi mir zagotovili tudi v prihodnosti,” je dejal Keber

Zato bi bila po njegovem potrebna mobilizacija “vseh ljudi, da bi pritiskali na svoje vlade, na svoje politike, naj se prenehajo sprenevedati, da delajo za mir, ker v resnici delajo zelo malo ali skoraj nič”. Pozval je k temu, da se takšno stanje preseže, sicer bosta “nemir ali vojna segla tudi do nas”, je dejal.

  

Spregovoril je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana lahko vzor za ves svet, saj “nima nobenih ograj v glavah, ali pa okoli mesta, ampak sprejema vse ljudi in spoštuje različnosti”. Svetovni dan miru bi moral trajati vse leto, je zaželel ljubljanski župan.

Na Mestnem trgu v Ljubljani so prebrali tudi poslanico ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa, sledila je minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa so sklenili Orkester slovenske policije, pevka Irena Yebuah Tiran in pevec Matjaž Mrak, program pa je povezoval Ambrož Kvartič.

Zavzemanje za mir je ena izmed pomembnih dejavnosti Svetovne federacije veteranov ( WVF), saj – kot so v svoj kredo statuta povzeli besede Nobelovega nagrajenca Ralpha Bunchea – »Nihče ne more pričati o vojni bolj zgovorno kot tisti, ki so se v njej bojevali«. In mir ni samo odsotnost vojne, je mnogo več, vendar je svet še vedno poln pravih vojn.

Svetovna federacija veteranov, oziroma njene članice, ob Svetovnem dnevu miru organizirajo Pohode za mir v številnih prestolnicah držav članic WVF. Pohodi imajo skupen osnovni scenarij: minuta tišine za padle in umrle v vseh vojnah, branje poslanice generalnega sekretarja OZN, mirovno sporočilo nacionalne moralne avtoritete.

 

***

Poslanica Generalnega sekretarja ZN za leto 2019

Mir je v Združenih narodih v središču vsega našega dela. In mi vemo, da je mir veliko več kot svet brez vojn. Pomeni odporne in trdne družbe, v katerih je lahko vsakdo deležen temeljnih svoboščin in se uspešno razvija, ne da bi se moral boriti za zadovoljevanje osnovnih potreb.

Danes se mir sooča z novo nevarnostjo: podnebnimi nevarnostmi, ki ogrožajo našo varnost, naše preživetje in naša življenja. Zaradi tega je to v središču letošnjega mednarodnega dneva miru. In to je tudi razlog, da sklicujem zasedanje šefov držav in vlad o podnebnih ukrepih.

To je svetovna kriza. Samo, če bomo skupno delovali, bo ta naš edini dom lahko miren, uspešen in varen za nas in za bodoče rodove.

Na ta mednarodni dan miru vas vse pozivam: sprejmite konkretne podnebne ukrepe in to isto zahtevajte tudi od vaših voditeljev.

V tej tekmi lahko in moramo zmagati.

Antonio Guterres