Ljubljana, 21. 9. 2017 – Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever, združeni v Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) so letos že drugič v četrtek, 21. septembra, pripravili pohod posvečen miru. Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov, poteka pa istega dne ob istem času in po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN, minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah in nacionalno mirovno sporočilo. V Ljubljani ga je letos prebrala dr. Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, humanitarna delavka in ena vodilnih strokovnjakinj za pomoč otrokom z vojnih območij.

Letošnji Pohod za mir se je začel na trgu Ajdovščina, od koder so udeleženci krenili proti Kongresnemu trgu, kjer jih je pričakal orkester Slovenske policije. Sledila sta postroj praporščakov veteranskih in borčevskih organizacij ter himna Republike Slovenije. Dr. Anica Mikuš Kos pa je z nacionalnim mirovnim sporočilom poudarila krhkost miru in pomembnost družbe in posameznika za ohranjanje miru v svetu.

 

Svoje poglede na mir pa je predstavil tudi Patrik Bole, študent Fakultete za družbene vede in član Mladinske sekcije Društva za Združene narode za Slovenijo, ki je bila kot formalna struktura znotraj društva ustanovljena leta 2011. Združuje pa člane društva v starosti med 15. in 29. letom s skupnim interesom za teme, ki zadevajo področje delovanja OZN.

V svojem govoru se je dotaknil požrtvovalnosti in poguma starejših generacij, ki so se v polpretekli zgodovini borile za mir in svobodo. Prav tako je opozoril na vse bolj prisotne znake diskriminacije, rasizma in netolerantnosti do drugačnih, proti čemur se moramo odločno zoperstaviti. Kongresni trg kot prostor, kjer se je zaključil pohod za mir in so prebrali poslanice in sporočila, je po njegovem mnenju najbolj primeren, saj se na tem trgu srečujejo ljudje različnih prepričanj, verovanj, nacionalnosti, a vendar lahko ti posamezniki skupaj živijo v sožitju in miru. Govor je zaključil s pozitivno mislijo, da je lahko človek človeku tudi brat in ne samo sovražnik. S temi besedami se je uradna slovesnost končala, druženje udeležencev pa se je nadaljevalo v Križanke.

Besedilo in foto: Mitja Tomažič