Janez Stanovnik – Tine (1922-2020) je bil dolgoletni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (med leti 2003-2013), v zadnjem obdobju vse do svoje smrti pa je bil naš častni predsednik. Upoštevanja vredna so bila njegova prizadevanja, da je ZZB NOB Slovenije postala prepoznaven in cenjen del slovenske in tudi mednarodne civilne družbe. S svojim delom je pomembno zaznamoval slovensko zgodovino. Bil je član ene izmed ustanovnih skupin Osvobodilne fronte slovenskega naroda in do svojih zadnjih dni iskren zagovornik in tvoren izvajalec njenih temeljnih načel. Uveljavil se je na pomembnih družbenih področjih doma in v organizacijah mednarodne skupnosti. Ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja je deloval v vrhu slovenske politike.

V letu 2020, ko napredne države sveta slavijo prelomno, 75. obletnico osvoboditve izpod nacifašističnega terorja, predlagam da se Janezu Stanovniku v čast, v Ljubljani, pri grobnici narodnih herojev (ali na drugi primerni lokaciji) postavi doprsni kip!

Janez Stanovnik je bil eden ključnih Slovencev, ki je sooblikoval slovensko narodnoosvobodilno pot do svobode, zmage in oblikovanja slovenske državne identitete.

Marijan Križman
predsednik ZZB NOB Slovenije

 

Celotno pobudo si lahko preberete tukaj!