Plakati z nacistično vsebino v Velenju so vznemirili skoraj vso slovensko javnost, ki z gnusom zavrača oživljanje spomina na čase, ko so nacifašisti terorizirali, pobijali, izseljevali Slovence in jim namenili popolno izginotje z zemljevida narodov. Kaj je avtorja plakatov privedlo do tega dejanja in kaj nam želi sporočiti, saj to ni vandalizem ali prestopništvo – gre za nadaljevanje razpečevanja nacistične vsebine, ki se počasi in vztrajno širi?

Priče smo skrunitvam spomenikov žrtvam in obeležij, posvečenih boju proti nacifašizmu med narodnoosvobodilno vojno. Takšni primeri so bili uničevanje spomenika v Jelenovem žlebu, pa v Bazi 20 in številnih drugih krajih. Številne spominske plošče NOB izginjajo.

Pobuda ZB NOB Slovenije za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov ne pomeni zgolj prepovedi javnega izpostavljanja ter nošenja oznak in napisov pripadnikov fašističnega in nacističnega okupatorja in kolaborantskih enot, ki so v okupatorjevih sestavih delovale proti lastnemu narodu. Tukaj ne gre zgolj za prepoved simbolov, lepljenje plakatov s sovražno vsebino, izobešanje nacističnih zastav, temveč tudi za potrebo preganjanja sovražnega govora in širjenja nestrpnosti med ljudmi. Skrajni čas je, da naš parlament tudi na tem področju sprejme zakon, ki bo kaznoval zavržna dejanja, kot smo mu priče v Velenju, ter omogoči organom pregona in sodstvu, da tako početje obravnava kot kaznivo in storilce obsodi.

Ljubljana, 26. junij 2018

 

Tit Turnšek
predsednik ZZB NOB Slovenije