Pohod kot poklon 75. obletnici osvoboditve in zmage!

 

Skupina pohodnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, pod vodstvom generalnega sekretarja Aljaža Verhovnika in predsednika zgodovinske komisije dr. Martina Premka, bo med 22. in 25. julijem prehodila 130 kilometrov in s tem počastila 75. obletnico zmage in osvoboditve!

Pohod, poimenovan OD UPORA DO SVOBODE, simbolizira slovenski narodnoosvobodilni boj od začetka do konca. V obdobju 1941 – 1945 so slovenski partizani skupaj s prebivalstvom, kot partizanska zavezniška vojska, premagali največje zlo v zgodovini človeštva: nacizem in fašizem.

Pohodniki bodo na pot krenili v Šmartnem pri Tacnu, kjer se je s prvim strelom, 22. julija 1941, pričela oborožena vstaja slovenskega naroda proti okupatorjem.

Pohod OD UPORA DO SVOBODE vključuje vojaške mejnike (75. obletnico znamenitega preboja partizanov na Menini planini in lani posnetem filmu Preboj), spomin na znameniti prihod XIV. divizije na »Goro jurišev«. Poklon talcem, internirancem ter vsem civilnim žrtvam vojne ter vlogi žensk med NOB. Z obiskom partizanske bolnice »Triglav« in spominom na prihod ranjencev iz pohorskih Paučkovih bolnic v dolino, se bomo spomnili na pomen partizanske sanitete. Pohod zajema tudi spomin na sodelovanje z zavezniki (Češnjice pri Tuhinju), saj je bila partizanska vojska edina mednarodno priznana vojska na ozemlju današnje Slovenije. Z obiskom Belih vod in spominom na partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha ter Prežihove bajte, kjer je bival znani slovenski pisatelj Prežihov Voranc, aktivist OF, se bodo pohodniki priklonili pomenu partizanske kulture. Pot se bo sklenila z obiskom ključnih mejnikov konca vojne v Topolšici, kjer je bila podpisana kapitulacija nemške vojske in na Poljani pri Prevaljah, kjer se je 15. maja 1945 končala 2. svetovna vojna na slovenskih tleh.

Osrednje sporočilo pohoda OD UPORA DO SVOBODE je predstaviti ključne elemente zgodovinskega pomena narodnoosvobodilnega boja za dosego slovenske državnosti, ki temelji na zmagi zavezniških partizanskih sil nad okupatorskim fašizmom, nacizmom in domačimi sodelavci ter pomenom ohranjanja priborjene svobode. Brez upora ne bi bilo svobode!

Vsa združenja borcev, naše članstvo in simpatizerje vabimo, da nas v skladu s predvideno časovnico pričakajo ter pozdravijo pri zgodovinskih točkah NOB, ki so označene na zemljevidu poti. Dobrodošli tudi praporji. Pri vsaki točki, označeni na trasi poti, se bomo pohodniki za trenutek ustavili in se poklonili spominu na tisti dogodek.

Pohod bo potekal v skladu z določili NIJZ. Prosimo upoštevajte tudi, da glede na velike razsežnosti pohoda, obstaja možnost odstopanja od načrtovane časovnice. Lahko se nam pridružite tudi s pohodom po delu poti v bližini vašega kraja. Gre za vseslovenski poklon 75. obletnici osvoboditve in zmage, zato vas vabimo, k sodelovanju!

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

 

Trasa in časovnica pohoda Od upora do svobode