V Združenju borcev za vrednote NOB skrbno spremljamo dogajanje in ukrepe, ki nam jih predpisuje aktualna vlada in pripooročila, ki jih predlaga NIJZ za zajezitev virusa, ki raazsaja v naši deželi. Ravno tako pa spremljamo tudi uresničevanje našega programa, ki smo ga sicer obravnavali že v decembru lanskega leta in dokončno sprejeli na zapozneli skupščini v mesecu juniju. Ugotovili smo, da ukrepi sicer niso katastrofalno vplivali na naše aktivnosti pa kljub temu smo morali odpovedati prvo večjo prireditev in sicer Orjentacijski pohod za pokal Gubčeve brigade 6.6.2020. O tem smo obvestili vse osnovne šole na našem območju kot tudi veteranske organizacije katerih ekipe se že tradicionalno udeležujejo prireditve namenjene predvsem osnovnođolcem. Prireditev bomo poskušali izvesti v okviru praznovanja dneva ustanovitve Gubčeve brigade 5.9.2020 na Trebelnem.

Še prej so v maju mesecu neznanci poskrbeli, da smo sanirali poškodbe na spomeniku na Medvedjeku, kjer so prej spomenik pobarvali na belo. Vandalizem smo prijavili policiji v majhnem upanju, da bodo storilca končno našli, saj spomenik ni bil prvič poškodovan.

Zaradi ukrepov smo bili primorani odpovedati tudi tovariški srečanje na Debencu 4.7.2020. Kljub temu je delegacija počastila spomin na padle borce, ki so se borili za svobodo in za to žrtvovali tudi svoja življenja. V njihovo čast so položili venec pri spomeniku na Rojah.

Tudi prireditev 18.7.2020 v Podšumberku smo morali odpovedati, kljub temu pa je delegacija ob prisotnosti Garde Slovenske vojske položila venec pri spomeniku v Podšumberku, kjer so življenje izgubili trije narodni heroji in sicer Predrag Jevtič, Milovan Šaranovič in Ivan Kavčič-Nande. Vsi trije so pokopani v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Še naprej bomo spremljali ukrepe, ki nam trenutno narekujejo tempo življenja in svoje aktivnosti le temu tudi prilagodili.

Boštjan Sladič,
predsednik ZB NOB Trebnje

                  

Spomenik na Rojah                                                   Spomenik padlim NH v Podšumberku