V torek, 9. februarja 2021, je skupina več deset dijakov v Mariboru uveljavila svojo temeljno človekovo in ustavno pravico do svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja.

Le mesec dni po protestu je postalo jasno, da se oblast ne ustavi le pri teptanju ustave, prav tako ne tolerira nobenega javnega nasprotovanja in nobenih javnih protestov. Pozivi na sodišče, ki so jih prejeli mladoletni protestniki in protestnice ter kazni, katere so policisti brez seznanitve dijakov, da počnejo kaj narobe, kljub temu, da so pri protestu med seboj držali razdaljo in nosili maske na obrazih, kažejo, da gre Slovenija v smeri novoveških absolutizmov in diktatur.

Ustrahovanje in namerno utišanje mladih, ki si želijo le kakovostne izobrazbe je podlo in nizkotno dejanje. Vladno ravnanje najostreje obsojamo, saj za nas, Mlade za vrednote NOB, slovenska ustava ni le okras na knjižni polici. Zavzemamo se, da vlada odpiše izdane denarne kazni, se opraviči prizadetim dijakom in takoj odpravi prepoved svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja in s tem protestiranja.

 

Mladi za vrednote NOB