Spominske slovesnosti v koncentracijskem taborišču Mauthausen in njegovem zunanjem taborišču Gusen od 4. do 6. maja 2018

 

Uvod v slovesnosti ob 73. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Mauthausen je bila v petek 4. maja 2018 seja mednarodnega odbora koncentracijskega taborišča Mauthausen. Člana sta tudi slovenska predstavnika, preživeli taboriščnik in častni predsednik mednarodnega odbora g. Dušan Stefančič, in dr. Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja  novejše  zgodovine Slovenije.
V soboto 5. maja je bila v KT Gusen spominska slovesnost, ki se je je udeležila tudi veleposlanica RS na Dunaju ga. mag. Ksenija Škrilec. Učenci OŠ Bičevje, so si pod vodstvom dr. Monike Kokalj Kočevar ogledali taborišče Mauthausen, v KT Gusen kjer  jih je vodil Dušan Stefančič pa so pripravili kratek program in položili venček.

        Učenci iz OŠ Bičevje na ogledu KT Mauthausen

V nedeljo 6. maja so se slovesnosti ob slovenskem spomeniku v taborišču Mauthausen udeležili tudi veleposlanica RS na Dunaju ga. mag. Ksenija Škrilec, obrambni ataše RS polkovnik Milan Kranjec, predsednik Zveze slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem dr. Marjan Sturm in predstavniki gardne enote slovenske vojske pod poveljstvom poročnice Viktorije Virag. Slavnostni govorec je bil prvi predsednik RS g. Milan Kučan. V osrednji slovesnosti je slovenska delegacija položila venec k spomeniku na zbornem mestu v taborišču.

                                                     

Gospod Milan Kučan, prvi predsednik RS,                                        Gospod Dušan Stefančič, nekdanji taboriščnik KT
pri slovenskem spomeniku . Načrt za spomenik                               Mauthausen, veleposlanica RS na Dunaju
je izdelal arhitekt Boris Kobe, tudi sam taboriščnik                         mag. Ksenija Škrilec in gospod Milan Kučan.
v KT Dachau.

 

Monika Kokalj Kočevar
—————————

Foto: Aleksandra Elenovski