Ljubljana, 3. marec 2020 – Predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij so se udeležili letnega pogovora pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.
Ob tej priliki so mu izročili javni poziv o obsodbi in prepovedi sovražnega govora, ki je v Sloveniji v zadnjih letih v porastu.

***

Nevladne organizacije združene v KoDVOS opozarjamo, da sta poglabljanje sovražnosti in sovražni govor v Sloveniji v zadnjih letih zavzela zaskrbljujoče razmere. Kljub temu, da ste ob srečanju z bodočim mandatarjem Vlade RS omenili nevarnost sovražnega govora, je treba na to še naprej odločno opozarjati.

Obsojamo tak način komuniciranja in obnašanja, ki je v naši domovini očitno dobilo domovinsko pravico in postalo nekaj vsakdanjega. Žal so reakcije na izjave, ki želijo ukiniti in s tem tudi uničiti civilno družbena gibanja in organizacije, na izrečene in na velikih oglasih zapisane laži in grožnje, na kršenje zakonodaje, neformalno ukinjanje načel dvojezičnosti, obujanje fašizma in nacizma ter njenih simbolov premalo odločne in se s strani najvidnejših političnih voditeljev praviloma skrčijo zgolj na splošne obsodbe. Državljani in državljanke očitno nikoli ne bomo dočakali odgovorov in še manj ukrepov na številne afere, zlorabe, sovražna in zavržna dejanja. Hkrati pa se načrtno medijsko »obuja« umrle in pobite iz 2. svetovne vojne in po njej, ter rehabilitira že obsojene za vojne zločine in druga težka kazniva dejanja.

Vsakodnevno smo priča primerom sovražnega govora, komaj verjetnim medijskim in drugim oblikam manipulacij, vključno z lažnimi novicami, zavajanjem in nekateri so to svojo veščino izpilili do popolnosti. Vse to vpliva na spreminjanje vrednot in ustvarjanje zmede, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico in besede pravičnost skoraj ne poznamo več. Metoda »uravnoteženosti« poročanja je legitimirala pravico do javne laži in zavajanja javnosti, kar se nato zavito v celofan ponuja kot svobodo govora.

Glede na navedeno zahtevamo jasno in javno obsodbo takšnega moralno in etično nedostojnega početja! Demokracija se meri tudi in predvsem po učinkovitem delovanju pravne države, po spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva!

V veteranskih in domoljubnih organizacijah smo aktivni državljani, kateri smo na svoji koži občutili grozote vojn. Spominjamo se in negujemo spomin na zgodovinska obdobja, v katerih je bilo uporništvo slovenskega naroda odločilnega pomena tudi za današnji čas. In če sta bili vojni, v katerih smo sodelovali, za slovensko samozavest in samopodobo nekaj enkratnega, si prizadevamo, da bosta poštenost, svobodoljubje in mir procesa, ki bosta trajala večno!

Zato članice KoDVOS predlagamo takojšnjo prepoved širjenja ideologije fašizma in nacizma, uporabo fašističnih in nacističnih simbolov, prepoved sovražnih govorov in samoorganiziranja skupin za izvajanje z zakonom določenih policijskih in vojaških nalog v Sloveniji, ki so v nasprotju s slovensko zakonodajo. Prav tako zahtevamo jasne odgovore na dogodke na naših mejah, kjer naši sosedje, s katerimi imamo sicer dobre meddržavne odnose, neprikrito izražajo celo ozemeljske zahteve in revizijo zgodovine.

Od vas, spoštovani predsednik Republike Slovenije, pričakujemo, da se boste v času oblikovanja nove Vlade Republike Slovenije do tega vprašanja jasno in nedvoumno opredelili in o tem obvestili slovensko javnost oziroma vse državljanke in državljane Republike Slovenije preden bo oblikovana nova vlada.

 

Tomaž Čas
predsednik ZPVD Sever
predsedujoči KoDVOS