V skladu z ukrepi vlade in NJIZ o prepovedi javnega zbiranja ljudi smo se trije člani ZB za vrednote NOB Hrastnik odpravilii  na  zimski pohod k domačiji pri Vrharju nad Katarino, kjer sta se nam priključila tudi člana ZB NOB Trbovlje.

Konec decembra 1941 je vodstvo OF za Revirje načrtovale napad na rudnik Neža v Trbovljah z namenom da onemogočijo proizvodnjo premoga za nemško vojsko.
Napad je bil določen za 7. januar 1942. Zbor revirskih borcev je bil pod Mrzlico. Že 5. januarja 1942 se je pri domačiji Vrhar ustavila skupina  10 Revirskih borcev pod vodstvom Rudija Kneza – Silasa. Borci so bili utrujeni in vsi premraženi saj je bila takrat zelo huda zima z veliko snega, zato so zaupali domačim,  da se lahko odpočijejo in prenočijo. Trije so bili lahko v hiši sedem pa jih je šlo v lopo na seno. Bili pa so nepazljivi na gospodinjo, ki jih je odšla k sosedu naznanit, ta pa naprej v Trbovlje. Nemci so takoj odšli na kraj in obkolili hišo. Trem je uspelo pobegniti iz hiše, da poiščejo pomoč,  vendar so bile skupine partizanov še predaleč. Rešiti se je hotel tudi Tršek Franc, a je bil  hudo ranjen. Borci na senu so bili odločeni,  da se borijo do noči in se tako ponoči rešijo iz obroča. Nemci so jih hoteli dobiti žive,  a ker so uvideli da se ne predajo so lopo zažgali. Borci so zapeli Internacionalo in si z zadnjimi naboji vzeli mlada življenja.

Hudo ranjenega Tršek Franca so Nemci na smrekovih vejah vlekli v Trbovlje,  a je tam nato v mukah umrl. 

ZB NOB Hrastnik je trupla vseh 6 partizanov 10.maja 1946 prekopalo na pokopališče Dol pri Hrastniku v skupni grob.

(Besedilo iz arhiva Kronika Hrastnika 1941-1945)

 

ZB za vrednote NOB Hrastnik