Predstavniki Združenj borcev Laškega, Sevnice, Krškega in Brežic, ter člani Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Samobora in Grada Zagreba smo se srečevali vsako leto v začetku aprila na pokopališču v Bedenici blizu kraja Sv. Ivan Zelina na Hrvaškem. Skupaj smo pripravili svečano komemoracijo v spomin na 8 padlih borcev Kozjanskega odreda.

Letos zaradi znanega razloga komemoracije ni bilo.

Kaj se je zgodilo v Bedenici? V začetku aprila 1945 je dobil štab Kozjanskega odreda ukaz, da naj pripravi večjo skupino borcev ( Kozjanski odred), ki bodo odšli preko Hrvaške v Prekmurje in tam sodelovali v zaključnih bojih za osvoboditev Prekmurja.

Kozjanski odred je na svoji poti ob pomoči hrvaških partizanov hitro napredovala proti Prekmurju. 12. aprila so prišli borci v kraj Žitomir in želeli po napornem tridnevnem maršu malo počivati. Naredila se je noč. Štab je določil skupino desetih borcev, ki naj bi šla v zavarovanje. Po prihodu na odrejeno mesto so borci zaradi utrujenosti zaspali. To je izkoristila skupina ustašev in vso skupino likvidirala: nekaj z noži, nekaj pa s strelnim orožjem. Pomorjeni kozjanski borci so pokopani v skupnem grobu v Bedenici na Hrvaškem.

ZB NOB Krško

Foto: A. Zdovc

         

Prireditev 2019