Hrastnik, 1. december 2020
V počastitev 75. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom sva s članom Ivanom Kovač obiskala domačijo pri Veligovškovih na Kalu kjer je bila od leta 1942 postavljena dobro skrita tiskarna.

Prva ilegalna tiskarna pa je bila na lokaciji pri Zagožanovih na Žrebljevem hribu že v letu 1941 za katero je skrbel tov. Tine Zagožen in njegova mlajša brata.V dobro skrit bunker pod staro nedograjeno kuhinjo so hrastniški aktivisti prinašali ves material za tiskanje letakov in obvestil za celotno okrožje od Laškega do Litije. Tiskarna je delovala po navodilih Sergeja Krajgerja , ki je sestavljal besedila za politično vsebino. Nemci tiskarne zaradi dobre organizacije niso odkrili, čeprav so sumili da je nekje v bližini Hrastnika in Trbovelj, so pa konec novembra 1941 zaradi izdaje aretirali Tineta, ga zaprli in 23.marca 1942 v Mariboru ustrelili.

Po tem dogodku se je vodstvo OF za Hrastnik odločilo da je potrebno spet organizirati tiskarsko tehniko ki bo delovala naprej za območje Zasavja in širše. Tako so tiskarsko tehniko preselili na Kal in jo poimenovali po Komunistu Alojzu Hohkravtu v bližino domačije pri Veligovškovih. Tudi ta tehnika je delovala na ciklostil in je izdala po tisoč izvodov letakov in parol. V tehniki so bili borci domačini : Julka Kupec, Slavko Deželak, Slavka Klemenčič, Ivan Bizjak z Dola in drugi, za tehnični in pisarniški material, pa so skrbeli hrastniški partizani. Tehnika je bila vkopana v zemljo in tako dobro skrita in neopazna vse od jeseni 1942 do osvoboditve, le domača gospodinja je vedela zanjo, saj je skrbela za prehrano, pijačo, obleko in obutev vseh v tehniki in partizanov ki so prihajali v hišo. Tako so takrat partizani poimenovali kraj pri VELIGOVŠKOVI MAMICI in tako je še danes. ZB za vrednote NOB Hrastnik je septembra 1986 ob 44. obletnici odkril ploščo na domači hiši v spomin na te dogodke.
Za odkritje tehnike so se Nemci trudili da bi prišli na sled pa jim ni uspelo, so pa ujeli mladega komaj 14letnega kurirja Borisa Pusta ga ranili in nato s kopitom puške pokončali Španjolci. Njegov spomenik stoji v bližini kraja Luža pod Kalom.

    

Opis dogodkov je povzet iz knjige Hrastnik skozi stoletja, avtorja Stanka Brečka.

Danijela Kovač,
predsednica ZB NOB Hrastnik