Piran/Strunjan, 19. marec 2020

Kljub korona virusu, ki je na pohodu tudi pri nas v Sloveniji smo se v piranskem združenju za vrednote NOB poklonili s polaganjem cvetja  prvim otroškim žrtvam fašizma na evropskih leh pri spomeniku padlim v Strunjanu  19.marca, kjer je bil natanko  pred 99 leti storjen zločin.

19 marec 1921 leta bo nam, ki živimo na tem prostoru ostal v večnem spominu in prav je, da se spominjamo tega zločina vsako leto vse do takrat, ko bo italijanska država priznala genocid in iztrebljanje vsega kar ni bilo naklonjeno fašizmu in Dučeju.

Ta nikoli pozabljen krvavi zločin v času vladanja fašizma, ne samo nad prebivalci Istre tako Slovenci, Hrvati kot Italijani, temveč tudi nad otroci, ki jim je tistega lepega popoldneva prekinila njihovo igro ob progi razjarjena fašistična drhal, ki je  iz mimo vozečega vlaka streljala na te nedolžne otroke, ki niso poznali nasilja, le igrati so se hoteli pod murvo, ki jim je vsak dan dajala senco in sladke sadeže.
Iz vlaka, ki je peljal proti Trstu, so tistega popoldneva natančno ob 18.30 uri fašisti tukaj v Strunjanu, le nekaj metrov stran od postavljenega spomenika, streljali na nedolžne otroke in jim v tistem spomladanske času polnem cvetja in žvrgolenja ptic  prekinili njihovo igro ob progi. Iz objestnosti so fašisti tako vzeli nedolžna življenja RENATU BRAJKU in DOMENICU  BARTOLE, ki sta smrtno ranjena iz rafala brzostrelke enega od krvi željnih fašistov, nemočno obležala mrtva na travi poleg proge, le nekaj metrov stran od spomenika.  Renatov brat Mario je dobil sedem strelov in začudo preživel, pet otrok je bilo ranjenih, trije otroci so ostali invalidi  vse življenje. Nekaterim otrokom je uspelo zbežati in so se skrili za veliko murvo v bližini, ki  je mogoče nekaterim rešila tudi življenje.
Žal za ta zverinski  poboj otrok in ranjenih v tej tragediji ni nihče od pristojnih odgovarjal, nihče se ni opravičil, nihče ni dal odškodnine materi Domenica Bartoleja,  kajti, dogodek  naj bi  bil le »nesrečen slučaj«, tako kot je zapisalo ministrstvo za finance Kraljevine Italije v svoji obrazložitvi 15.marca 1928 leta materi Maddaleni Bartole ob izgubi njenega otroka.

Zločin ni bil nikoli raziskan, čeprav se je vedelo da je poveljeval posadki na vlaku neki g. Benvenutto. Le globoka rana je ostala tako staršem kot tudi tukaj v celotni Istri in Evropi. To je bil namreč prvi zločin nad otroci v Evropi.

Zaradi močnejšega nad šibkejšim,  je  po svetu umrlo že in umira na desetine milijonov nedolžnih otrok, ki niso krivi, da živijo v tako krutem in neizprosnem svetu tudi po 99 letih od storjenega zločina tukaj na ozemlju Istre.


Imeni RENATO BRAJKO in DOMENICU  BARTOLE sta  s krvjo vklesana v ta pomnik, ki se dviga v nebo in  mora tu ostati na tem mestu za vse večne čase, da se bodo vsi, ki obiščejo ta prelepi slovenski obmorski kraj spominjali in si zapomnili, da so tukaj veliko prezgodaj usahnila mlada človeška življenja zaradi skrajnih ideologij  fašizma in kasneje tudi nacizma .

ZB NOB Piran