Na mestu, kjer danes stoji Dom Frata, je že v 19. stoletju stala stara lovska koča. Med drugo svetovno vojno so se v gozdarski koči zbirali aktivisti in partizani, koča pa je bila s strani okupatorjev leta 1942 požgana do tal. Po vojni so kočo obnovili in postavili nov Partizanski dom oziroma kasneje preimenovan v Turistični dom Frata. Na tem mestu se je 29. 10. 1941 zbrala skupina domoljubov in ustanovila 1. novomeško partizansko četo pred odhodom v napad na mejno nemško postojanko na Bučki, ki je bil pomemben dogodek za celotno NOB na Slovenskem. Četo so sestavljali prostovoljci iz novomeškega območja in od drugod. Dan ustanovitve 1. novomeške partizanske čete je nekdaj Mestna Občina Novo mesto izbrala za svoj občinski praznik. Na ta dan je Območno združenje slovenskih častnikov Novo mesto organiziralo tudi množični nočni pohod na Frato. Letos bi to bil že …. pohod, vendar pa je zaradi omejitev zbiranja žal odpadel.

Da pa bi se ohranil spomin na dogodke izpred 79 let, je pri obnovljenem partizanskem spomeniku na Frati ob spoštovanju vseh omejitev zbiranja, potekalo polaganje vencev v spomin na padle partizane, aktiviste NOB in ubitih talcev. Med njimi so bili tudi lovci. Spomenik je leta 1952 v spomin svojim lovskim tovarišem in ostalim domoljubom padlih na tem območju, postavila nekdanja Lovska zveza Novo mesto. V imenu Zveze lovskih družin Novo mesto je k spomeniku položil venec in prižgal svečo njen predsednik Franc Jarc. Venec sta v imenu Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto sta položila predsednik Vasko Maraš in Branko Đukić. V imenu Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto predsednik Dušan Černe in v imenu Mestne Občine Novo mesto podžupan Boštjan Grobler.

Spomenik na Frati je že močno načel zob časa in nujo je bil potreben obnove. Skupni predlog in želja Zveze lovskih družin Novo mesto, Lovske družine Novo mesto in OO ZB NOB Žužemberk ter sprejeta odločitev, da se spomenik obnovi, mu je dala novo podobo. Sredstva za obnovo so prispevale tudi občine, družbene organizacije in donatorji. Vsem nam bo v ponos in dokaz, da bo spomenik še leta stal na jasi pri domu na Frati kot spomin na del naše zgodovine, ki se jo ne da in ne sme pozabiti.

  

Spomenik na Frati pred obnovo                              Po obnovi

 

 

Tekst in foto:
Darko Pucelj,
predsednik OO ZB NOB Žužemberk