Tradicije kljub epidemiji niso prekinili

Na Smučarskem centru Cerkno so se 20. februarja simbolno poklonili spominu na edinstvene partizanske smučarske tekme 20. in 21. januarja 1945, ko je več kot 40 partizanov v osvobojenem Cerknem nastopilo v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Zaradi epidemioloških razmer so se ob 76. obletnici zbrali le nekateri predstavniki organizatorjev vsakoletnega dogodka.

»Tekmo smo si želeli izpeljati v januarju, vendar so bili ukrepi vlade in NIJZ tako ostri, da niti slučajno nismo uspeli pripraviti prireditve, ki je priljubljena širom Slovenije. V organizacijskem odboru je dozorela trdna odločitev, da izpeljemo simbolno tekmovanje, da ne prekinemo niza prireditev, ki je letos 44-ta. V pričakovanju 45-te prihodnje leto želim, da bi se uresničile napovedi in da se dobimo v sproščenih pogojih brez epidemioloških omejitev,« je nagovoril navzoče dolgoletni predsednik organizacijskega odbora spominskih prireditev polkovnik Miha Butara. Ob normalnih razmerah bi s prisotnimi gosti na veleslalomski progi pred startom pozdravil več sto tekmovalcev veteranskih in domoljubnih organizacij, nekaj pa bi se jih podalo še v boj za kolajne v teku na smučeh. Butara se je ob tem zahvalil Občini Cerkno in županu Gašperju Uršiču za vso organizacijsko podporo. Župan je v svojem nagovoru poudaril pomen letošnjega simbolnega srečanja ter podporo obljubil tudi v prihodnje: »Občina bo vedno imela posluh, upam, da bomo slišali eden drugega še naprej tako kot danes, in tukaj stali za skupne vrednote, da ponesemo to zgodovinsko sporočilo, da smo najmočnejši skupaj – naprej.«

     

Športno vnemo vsakoletnih tekmovalcev, običajno predstavnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Slovenske vojske, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov, so kot plamenico upanja, da se na SC Cerkno tekme prihodnje leto odvijejo, s simbolnim startom in kratkim spustom v dolino ponesli predstavniki novaških lok smučarjev pri Turističnem društvu Novaki: Zdenka in Julija Podobnik ter Davorin Purgar. Zadnjega je z rumeno zastavico, s katero običajno naznani konec tekmovanja, ustavil vodja vsakoletnih tekem Niko Zajc, za tem pa na prizorišču izobesil obvestilo, da je tekma preložena na naslednje leto.

 

Damjana Peternelj

Foto: Jože Erjavec