KO ZB za vrednote NOB Ljubljana – Šentvid je v okviru dovoljenih druženj letos prekinila dolgoletno tradicijo prireditve ob Dnevu spomina na mrtve. S priložnostnim govorom smo se poklonili vsem žrtvam pri osrednjem obeležju v naši četrtni skupnosti – pri Spomeniku 25 talcem (ustreljeni so bili krajani Šentvida z okolico , Medvod, Kamnika….., vse pa so pripeljali iz nemških koncentracijskih taborišč-največ iz Mauthausena nazaj v  Begunje in potem usodnega jutra v Šentvid). Zgodilo se je  31.1.1944, v spominskem parku pa stojita tudi spominski plošči padlim krajanom Šentvida . Ravno tako smo položili cvetje k spomeniku padlim krajanom iz Stanežič in okolice (spomenik stoji na »Medenjskem klancu« proti Medvodam) in na grob padlim borcem, ki se nahaja na pokopališču Šentvid.

 

Obiskali smo tudi spominski plošči: Brata Komel in Franca Šveglja – Budinka.

 Vsako leto smo položili venček tudi k doprsnemu kipu heroja Franca Rozmana Staneta, ker pa je gibanje v šoli dodatno omejeno, smo morali tudi to tradicijo opustiti.

 Prepričani smo, da bomo naslednje leto lahko zopet izvedli spominsko slovesnost v skladu z našimi željami in predvsem v težnji obujanja spomina na kraj, ki ni bil zaznamovan le z ustrelitvijo talcev, ampak je ob njem potekal zunanji obroč  z žico obdanega glavnega mesta. Mitnice, ki je stala na današnjem križišču ulice A. Bitenca, Celovške in Prušnikove seveda ni več, so pa dogodki v spominu še živečih prič živi in srhljivi. Tu je  bil ustreljen tudi pisatelj in borec Tone Čufar, ki mu ni uspel beg iz kamiona, ki je jetnike peljal proti Gorenjski.

 

Tekst in foto:
Eva Košuljandić,
predsednica KO ZB NOB Lj. Šentvid