Te dni mineva 79 let od dražgoške bitke – ene večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji, ki je imela zgodovinski pomen za celo Evropo. Bitka med Cankarjevim bataljonom in Nemci se je v Dražgošah bila med 9. in 11. januarjem 1942. Partizani so se 11. januarja iz Dražgoš umaknili na Jelovico, padlo je devet njihovih tovarišev. Nemci so pobili 41 domačinov ter požgali vas, v januarju in februarju pa so jo popolnoma porušili. V zgodovinskem spominu je bil to prvi veliki upor na naših tleh, saj skupaj z borbo v Rovtu nad Selško dolino, kjer je padlo 45 vojakov patrulje 181. rezervnega policijskega polka, ter množično decembrsko poljansko vstajo z uspešnimi boji Cankarjevega bataljona, predstavlja pomembno trilogijo bojev v prvem letu upora na slovenskih tleh, saj je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske.

Osrednje slovesnosti letos glede na razmere ni bilo. Prav tako ne množičnih pohodov, ki so bili organizirani iz različnih smeri, vključno z najdaljšim s Pasje ravni do Dražgoš, ter z najdaljšo tradicijo iz Soteske, od koder bi se pohodniki povzpeli v Dražgoše že 45.-ič.

Organizacijski komite je ob tej priložnosti pripravil krajši film pod naslovom Dražgoše 2021. V njem so predstavljena dejstva o dražgoški bitki, dodan je posnetek slavnostnega govora predsednika ZZB NOB Marijana Križmana.

Celoten govor si lahko preberete tukaj:  Govor Marijana Križmana, Dražgoše 10.1.2021