Delegacija ZZB NOB Slovenije je bila med 29. in 30. septembrom 2016 povabljena v Moskvo na slovesnost ob 60. obletnici Zveze ruskih veteranov. V imenu ZZB so delegacijo zastopali predsednik Tit Turnšek, v. d. generalnega sekretarja Aljaž Verhovnik ter član predsedstva Zveze Milan Gorjanc. ZZB NOB Slovenije in ruske veterane povezuje boj proti skupnemu sovražniku v drugi svetovni vojni.

Kot je v pozdravnem nagovoru povedal predsednik Turnšek, sta se obe strani bojevali za domovino, svobodo in dostojanstvo naših narodov:
»Vojaki Rdeče armade, ki so se uspeli rešiti iz ujetništva so se pridružili partizanom. Prijateljstva med našima narodoma razni politiki v resnici nikoli niso uspeli uničiti in tudi ne bodo. Zato sta se obe organizaciji nedolgo tega zbližali. Imamo skupne cilje ohranjati spomin na boj, ki smo ga bojevali, ohranjati spomin na vse padle v tej skupni borbi. Toda ne druži nas samo preteklost. Skupaj gledamo v prihodnost. Ohranjati moramo mir v svetu in Evropi. Nihče drug  kot veterani, kot tisti, ki smo doživeli grozote vojne, ne ve bolje kaj je vojna, kako dragocen je mir in sožitje med narodi. Ljudje se zavedo, kako dragocen je mir, ko ga izgubijo.  Zato je potrebo, da združimo vse miroljubne in napredne sile Evrope in se skupaj zoperstavimo vse bolj agresivnemu novemu fašizmu, ki se pojavlja od Baltika do Sredozemlja. Da obvarujemo pravico vsega naroda, da sam odloča o svoji usodi. Da se upremo vsem, ki nas pehajo v novo hladno vojno zaradi sebičnih interesov mednarodnih korporacij«, je še poudaril Turnšek.

V okviru proslavljanja visokega jubileja ruske veteranske organizacije, je potekalo tudi srečanje Zveze antifašistov sveta.