Žal trenutne razmere niso dopuščale  izvedbo proslave v fizični obliki, s katero bi proslavili zgodovinsko pomemben in prelomen dan kot je 75. obletnica zmage nad nacifašizmom. Zato je  ZZB za vrednote NOB Slovenije slovesnost pripravila preko spleta in lokalnih ter regionalnih televizij.

Slovesnost z naslovom »Obrazi upora« in podnaslovom »pod praporom vrednot NOB« smo lahko spremljali v petek, 8.maja, ob 20. uri, preko Facebook strani in Youtube kanala Zveze borcev. Še vedno si jo lahko ogledate na spletni strani Zveze pod rubriko VIDEO.

Po nagovoru predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijana Križmana, smo se za  dobro poldrugo uro vrnili nazaj v leto 2014, ko je bila delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB, pod vodstvom takratnega predsednika Tita Turnška in častnega predsednika Janeza Stanovnika, povabljena na spominsko slovesnost ob 70 obletnici enega prelomnih trenutkov 2. svetovne vojne – izkrcanje zaveznikov na obalah Normandije 6. junija 1944 – kot simbola začetka konca 2. svetovne vojne, simbola enotnosti v boju proti nacizmu in fašizmu, predvsem pa kot simbola reševanja civilizacije, ki je dala Evropi današnji značaj.

Spremljali smo življenjsko pot in delo petih članov delegacije – prvenstveno v obdobju od dneva D, 6. junija 1944, ko so bili na različne načine vpeti v narodnoosvobodilni, do 70 obletnice izkrcanja zaveznikov, ko so bili člani omenjene delegacije na slovesnosti, ki ima glede na dogodke, ki so sledili ponovno simbolne pomene. Slovesnosti v Franciji se je namreč udeležilo 19 predsednikov držav in vlad, med njimi ameriški in ruski predsednik, britanska kraljica in nemška kanclerka. Gre za podobo, ki se kasneje ni več ponovila.

V televizijskem zapisu, ki ga je oblikovala Silvana Knok s sodelavci Televizije Medvode ter povezovanjem Domna Valiča, smo spremljali življenjske poti petih članov delegacije:

Dr. Antona Vratuše Vrana, ki je konec 2. svetovne vojne dočakal kot pogajalec med slovenskimi in italijanskimi partizani,

dr. Marka Vrhunca, ki je na dan zmage kot član Ljubljanske brigade na belem konju prijezdil v osvobojeno Ljubljano,

Franca Severja – Franta, ki je še zadnje dni vojne doživel na Poljani, kjer so se od 9. do 15. maja 1945 odvijali zadnji boji na slovenskih oziroma evropskih tleh,

dr. Ljuba Bavcona, ki je skoraj tri leta druge svetovne vojne preživel v italijanskih in nemških zaporih in

Sonje Vrščaj, ki je osvoboditev pričakala nekje na severu Nemčije, potem ko je prehodila marš smrti in preživela Aushwitz.

 

Posnetek proslave si lahko ogledate tudi: https://www.youtube.com/watch?v=GEvIkOim3aI

——————————————————

Iztok Pipan
KTV Medvode za ZZB NOB Slovenije