Ljubljana, 26.4.2017

»Resnično, za hlapca nisem rojen. Morda bi rad bil napojen in nasičen, morda bi rad sladko počival pod gospodarjevo streho, ali moje koleno je tako ustvarjeno, da se ne upogne rado; ne uboga, pa če mu sam ukažem. Ni bilo treba, da ste mi prišli oznanit, sam sem vedel, kakšna sodba mi je govorjena. Za mučenca nimam veselja, za junaka ne daru, ali zgodi se, kar se mora zgoditi – oskubite jastreba, v goloba se le ne bo spremenil; in naj se škrjanec devetkrat zakolne, lajal ne bo nikoli. Zato sem vam res od srca hvaležen. Pokazali ste mi, kaj je moj posel – iz hlapcev napraviti ljudi!«

S tem uvodom se je pričela slavnostna razširjena seja predsedstva ZZB ob državnem prazniku Dnevu upora proti okupatorju. Slovesnosti so se udeležili člani predsedstva in Sveta Zveze ter ostalih delovnih teles, predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, delegacija Zveze koroških partizanov iz Celovca in seveda prejemniki odlikovanj. Slavnostni govornik je bil predsednik Tit Turnšek, ki je na kratko orisal začetke Osvobodilne fronte slovenskega naroda in zgodovinska dejstva, ki jih nekateri radi zanikajo.

V nadaljevanju je Tit Turnšek podelil priznanja zaslužnim posameznikom, krajevnim organizacijam ZB in osnovni šoli.

Najvišje priznanje ZZB – Listino ZB sta prejela dr. Zora Konjajeva in Franc Sever – Franta.

Dr. Zori Konjajevi se je Listina podelila ob visokem jubileju kot poosebljenju izjemne človeške požrtvovalnosti in dragocenosti; za njena dejanja človečnosti in vere v zgodovinsko pravičnost slovenskega narodno osvobodilnega boja; za njeno vztrajno in nepopustljivo javno nastopanje v tem duhu, ko kot intelektualka in zdravnica humanitarka, pa tudi kot dejavna priča in vseživljenjska zdravnica – znanstvenica kljub visokim letom stalno dopoveduje novim rodovom, naj bodo ponosni na našo partizansko generacijo in na vrednote, za katere se je borila.

V obrazložitvi Franca Severja – Frante je zapisano, da najvišje priznanje prejema za neodjenljivo zvestobo vrednotam NOB. Zanje se je bojeval že od začetkov druge svetovne vojne vse do legendarne bitke na Menini planini, kjer je z veščim in drznim manevriranjem kot komandant svoje partizanske fante pripeljal iz smrtonosnega obroča okupatorske in kolaborantske soldateske. Danes je v javnosti znan kot živa priča tistih dni, saj z ostrim in pravičnim razumom brez predaha zavrača vsa podtikanja in izkrivljanja na račun nekdanjega partizanskega boja in idealizma, na katerem je ta boj temeljil.

Komandantu Franti je posebno priznanje izročil tudi Božo Juhant, predsednik odbora za Šarhov pohod, kjer s Festivalom miru že 10 leto zapored ohranjajo in negujejo vrednote NOB, za katere so se borili tudi borci Maistra in veterani vojne za Slovenijo.

    
dr. Zora Konjajev                                    Komandant Franc Sever-Franta

Predsednik Tit Turnšek je za dolgoletno predano in uspešno delo v Zvezi borcev in za pomemben prispevek za ohranjanje in promocijo vrednot NOB podelil deset Zlatih plaket. Prejemniki so: Jože Kveder, Frančiška Lapajne, mag. Robert Martinčič, Anica Meh, Jože Mirtič, Anton Podobnik, Mojca Slovenc, Stanislav Janez Zadnikar, OŠ Notranjski odred Cerknica in za življenjsko delo gospod Jože Muhič, župan Občine Dolenjske Toplice.

Že drugo leto so bile podeljene Zlate plakete najboljšim Krajevnim organizacijam Zveze borcev za uspešno promocijo vrednot, dogodkov in osebnosti narodnoosvobodilnega boja; za ugledno uresničevanje vloge ZB v svojem okolju in združenju; za ohranjanje številčnosti organizacije s sprejemom novih, zlasti mladih članov; za skrb za vzdrževanje in urejenost spomenikov in spominskih znamenj na svojem območju.

Po sklepu predsedstva Zveze je odlikovanje prejelo 15 Krajevnih organizacij ZB NOB: Vinica, Stična, Kanomlja, Preddvor, Kokra in Bela, Lenart, Škofljica, Tabor-Ledina, Laze, Lovrenc na Pohorju, Bodonci, Kanal, Straža, Mislinja, Mirna in Prebold.

       
Prejemniki Zlatih plaket                                  Predstavniki najboljših KO ZB

Za prijeten kulturni program so poskrbeli učenci Osnovne šole Notranjski odred Cerknica pod vodstvom mentorice Daše Jozelj Kranjc ter duo Jadranka in Simon. Scenaristka in voditeljica slovesnosti je bila Andreja Buh.

Foto
————————
Iztok Pipan, TV Medvode

 

***

V počastitev državnega praznika so predsednik Republike Slovenije, delegacija ZZB, MOL, stranke in ambasade položili venec pri grobnici Narodnih herojev in pred  spomenikom OF v Rožni dolini (Vidmarjeva hiša). Sodelovala je častna straža SV in praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije.