Cankarjev dom, 8. marca popoldne. Po dveh letih je bila Linhartova dvorana v Cankarjevem domu spet polna skoraj do zadnjega sedeža. ZZB NOB Ljubljana je pripravila prireditev v počastitev 8. marca, mednarodnega dneva žensk. Dneva, ki je namenjen počastitvi ženskega boja za enakopravnost in za človekove pravice. Kajti ne smemo pozabiti ali dvomiti, da so pravice žensk kar koli drugega kot osnovne človekove pravice. Tradicionalna slovesnost je bila namenjena počastitvi POGUMA vseh tistih žensk, ki so se in se še vedno na kakršenkoli način borijo za te pravice. Boj za pravice je namreč večen in nikoli zares končan. Po pozdravnem nagovoru župana Zorana Jankovića, so udeleženci prireditve stoje peli s pevci Partizanskega pevskega zbora pesem Hej brigade.

 
Kulturni program, ki si ga je zamislila dr. Mojca Poredoš, je bil preplet pesmi, recitacij, plesa in besed o pogumnih ženskah v času 2. svetovne vojne. Letos je scenaristka dr. Mojca Poredoš še posebej izpostavila njihovo vlogo pri negi in skrbi za ranjene. Tako kot danes je tudi v času NOB večina bremena zdravstvene oskrbe počivala na plečih ženski, ki so v vlogi zdravnic in negovalnega osebja skrbel za ranjence. Skupaj smo se spomnili bolnišnice Pavle imenovane po dr. Pavli Jerina Lah in Franje imenovane po dr. Franji Bidovec, pa še dr. Božene Grossmann, ustanoviteljice edinstvene partizanske porodnišnice. Poklonili smo se tudi dr. Zori Konjajev, lani preminuli pediatrinji in častni meščanki Ljubljane, ki nam bo med mnogimi ženskami takratnega zgodovinskega obdobja, ostala v spominu kot ena najbolj vidnih pripadnic sanitetnega osebja.

 

In zakaj smo prisluhnili številnim pesmim Karla Destovnika Kajuha? Pri pripravi prireditve smo  v ZZB NOB Ljubljana skupaj z dr. Mojco Poredoš ocenili, da ob letošnjem 8. marcu ne smemo mimo njegove poezije, ki nas vedno znova spomni in opomni na boj slovenskega naroda proti nacifašizmu. Pa tudi zato ne, ker letos obeležujemo 100-letnico njegovega rojstva.

  

Slavnostno govornico, dr. pravnih znanosti, veliko zagovornico človekovih pravic in pravne držane Natašo Pirc Musar, katere govor v celoti objavljamo so udeleženci prireditve večkrat prekinili z aplavzom. S tem smo potrdili, da se vsi dobro zavedamo kaj nam je storiti na prihajajočih volitvah in da bomo morali boj za človekove pravice in pravno državo nadaljevati vedno znova, kadar se bo pojavil kdo, ki bi nam jih želel kratiti.

Tekst: Meta Verbič, podpredsednica ZZB NOB Ljubljana
Foto: Iztok Pipan, TV Medvode