Zveza koroških partizanov je nastala iz Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki kot del zavezniških sil ni le bistveno pripomogla k zlomu nacističnega režima, temveč je odločilno prispevala tudi k osvoboditvi Avstrije izpod nacizma. V okrilju OF so se za svobodno in demokratično Avstrijo borili tudi trije avstrijski bataljoni.

Celovec, 10. 11. 2018 – Praznovanja 70-letnice ustanovitve Zveze koroških partizanov se je udeležila tudi 4-članska delegacija ZZB NOB Slovenije pod vodstvom predsednika Tita Turnška.

Nad tisoč ljudi iz Koroške odnosno Avstrije, Slovenije, Italije, Hrvaške in BiH se je v soboto, 10. novembra 2018, udeležilo slavnostne akademije. Hala 2 celovškega sejmišča je bila do zadnjega kotička zasedena. To je bila antifašistična proslava evropskih razsežnosti in manifestativno potrdilo, da je zamisel zavzemanja se za humanost in proti nasilju, proti kolaboraciji in slehernemu spodjedanju demokratičnih in antifašističnih temeljev sodobne Evrope, proti rasizmu in antisemitizmu še kako živa in zasidrana med ljudmi. Soglasno je bila sprejeta tudi Celovška izjava.

Prireditveni niz se je pričel dopoldne z delovnim srečanjem borčevskih organizacij, spominskih pobud in združenj žrtev nacionalnega socializma iz Koroške oziroma Avstrije, Slovenije, Italije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Milan Wutte, predsednik Zveze koroških partizanov, Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije, Franjo Habulin, predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Republike Hrvaške, Fillipo Giuffrida, član predsedstva vseitalijanskega Združenja antifašistov ANPI, Peter Gstettner, dolgoletni predsednik Komiteja Mauthausen Kärnten Koroška, Mirko Messner, Barbara Steiner in predstavniki društva TIGR so ugotovili porast in krepitev neonacističnih in revizionističnih pojavov ter potvarjanja zgodovinske resnice, pozvali so k evropskemu povezovanju antifašistov in k čuječnosti.

Milan Wutte, predsednik ZKP, je uvodoma dejal, da se Zveza koroških partizanov ne bo odrekla svoji zgodovini, ki je tudi zgodovina zmage nad nacizmom. Povod za iskro upora, ki se je leta 1941, po vdoru Nemčije v Jugoslavijo, vnela v Sloveniji, je bil masovni pregon koroških Slovencev leta 1942. Koroški Slovenci so se skupaj z zavezniškimi silami in jugoslovanskimi partizani kot edina organizirana sila na tleh takratnega nemškega rajha (in tudi avstrijskih tleh) borili proti nacistični Nemčiji. Sad partizanskega upora sta Avstrijska državna pogodba in člen 7, ki še ni izpolnjen. Kljub poraznim posledicam povojne nemško-nacionalne politike je dialog znotraj koroških Slovencev in navzven neobhoden. Biti mora odkrit in enakopraven, temeljiti mora na antifašistični tradiciji s skupno voljo za dokončno izpolnitev vseh pravic iz člena 7 brez potvarjanja zgodovine in opravičevanja storilcev in odločen proti vsem pojavom neonacizma in fašizma.

     

Plenum delovnega srečanja je sprejel Celovško izjavo, ki jo je podpisalo 25 društev in zvez, zavezanih antifašizmu, demokraciji in spoštljivem spominjanju na žrtve nacifašizma. V njej podpisniki ugotavljajo svojo zaskrbljenost nad širjenjem desnega ekstremizma, nacionalizma, antisemitizma in rasizma v Evropi.

Celovška izjava – 70-letnica ZKP, 10.11.2018

Pester kulturni spored slavnostne akademije so oblikovali združeni moški zbori SPZ, mešana recitatorska skupina mladih Teatra 3 in Šchok SPD Trta v Žitari vasi, Primož P. RAM Siter, Darko Nikolovski, Marjetka Popovski in sloveči Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

      

—————————-

slike: wafra