Nevladne in nepolitične organizacije, združene v Koordinacijo veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KODVOS), se pridružujemo vsem tistim predstavnikom civilno-družbenih organizacij, ki so dvignile svoj glas zoper poglabljanje sovražnosti in sovražni govor, ki je v Sloveniji v zadnjih letih zavzel zaskrbljujoče razmere.

Pričakovali smo, da bo v letošnji volilni kampanji katera od političnih strank, ki kandidirajo za vstop v Državni zbor RS, jasno in nedvoumno obsodila tak način komuniciranja in obnašanja, kateri je v naši domovini očitno dobilo domovinsko pravico in postalo nekaj vsakdanjega. Vendar se to do danes ni zgodilo! Nasprotno, reakcije na izjave, ki želijo ukiniti in s tem tudi uničiti civilno družbena gibanja in organizacije, na izrečene in na velikih oglasih zapisane laži in grožnje, na kršenje zakonodaje, neformalno ukinjanje načel dvojezičnosti, obujanje fašizma in njegovih simbolov, na prikrito prodajo slovenske zemlje so medle in kažejo na popolno nerazumevanje teh pojavov. Državljani očitno nikoli ne bomo dočakali odgovorov  in še manj učinkovitih ukrepov  na številne afere, zlorabe, sovražna in zavržna dejanja. Hkrati pa se poskuša načrtno medijsko obujati  umrle in pobite iz II. svetovne vojne in po njej.

Vsakodnevno smo priča primerom sovražnega govora, komaj verjetnim medijskim in drugim oblikam manipulacij, vključno z lažnimi novicami in  zavajanjem;  nekateri so to svojo veščino izpilili do popolnosti. Posrečilo se jim je spremeniti vrednote in jih nadomestiti z zmedo, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico in besede pravičnost skoraj več ne poznamo. Metoda izsiljene »uravnoteženosti« poročanja poskuša legitimirati  pravico do javne laži in zavajanja javnosti, kar je nato zavija  v celofan svobode govora.

Zato zahtevamo jasno in javno obsodbo takšnega moralno in etično nedostojnega početja! Demokracija se ne meri po številu političnih strank in po politični moči tistega, ki stranko vodi, ampak po delovanju pravne države, po spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva!

V veteranskih in domoljubnih organizacijah smo aktivni državljani, kateri smo na svoji koži občutili grozote vojn, spominjamo se in negujemo spomin na zgodovinska obdobja, v katerih je bilo uporništvo slovenskega naroda odločilnega pomena tudi za današnji čas. In če sta bili vojni, v katerih smo sodelovali, za slovensko samozavest in samopodobo nekaj enkratnega, naj bodo  tudi poštenost, svobodoljubje in mir procesi, ki bodo  trajali večno!

Zato, spoštovani politični voditelji, na vas leži ogromna odgovornost, da preprečite nadaljnji razkroj vrednot, ki so krasile slovenski narod. Vojni veterani in člani domoljubnih organizacij, združenih v KODVOS, bomo v prihodnjih dneh znali prepoznati tiste politične stranke in tiste kandidate, kateri bodo imeli pogum in srce, upreti se širjenju sovraštva in nestrpnosti!

Zaustavite sovražnost in nestrpnost ter svoje znanje in moči usmerite v srečo in blagostanje državljank in državljanov Republike Slovenije!

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije

Zveza slovenskih častnikov

Zveza združenj borcev za vrednote NOB

Zveza društev generala Maistra

Zveza civilnih invalidov vojne Slovenije

Zveza društev in klubov Moris

Društvo TIGR Primorske