Sporočilo za javnost

Spoštovani tovarišice in tovariši, dragi prijatelji.

Ljubljana, 20.5.2024 – Pred nami so volitve v Evropski Parlament. EU je naša širša domovina, zato to niso nič manj pomembne volitve od državnozborskih ali lokalnih. V nemirnem času, ki ga živimo, so prelomne. Zato je pomembno, da bodo o naši skupni prihodnosti odločali zagovorniki solidarne, humane in socialno pravične politike, ki ne izključuje temveč povezuje. To je še kako pomembno tudi v odnosu do varnostnih vprašanj, ki predstavljajo enega večjih izzivov v naslednjem mandatu organov EU, zato ni vseeno za kakšno politiko glasujemo.

Odločno se uprimo in se odpravimo na volišča, izberimo možnosti, ki ohranjajo mir in krepijo izvorne temelje EU, protifašizem in protinacizem, ki krepijo demokracijo, vladavino prava in človekove pravice. Nimamo Planeta B, zato je varovanje okolja, pravica do zdrave hrane, čiste vode in zraka velika odgovornost tako posameznih držav, kot EU. Evropsko unijo približajmo državljanom, da bo njihov glas slišan in upoštevan ter zgradimo stabilnejšo in odpornejšo povezavo evropskih držav.

Svetovni mir je pred veliko preizkušnjo. EU je obkrožena z  vojnimi žarišči in še vedno tlečim nemirnim Balkanom. Ne dovolimo netenja sovražnosti in paktiranja z idejami, ki so lahko  nevaren zametek ponovitve obdobja pred skoraj 80 leti in balkanske morije. Ne dovolimo, da bi odločale sile, ki stavijo na nevaren populizem, slabljenje enotnosti in proti evropsko držo v novi preobleki naraščajočega nacionalizma, nestrpnosti  in ekstremizma.

Ko se volivke in volivci, članice in člani ZZB, odločamo, kateri stranki ali državljanski pobudi bomo dali svoj glas, premislimo:

–  kdo spoštuje uporniško zgodovino Slovenije in dejanja Slovenk in Slovencev, ki so v času okupacije z zmagovitim bojem postavljali temelje naši državi;

–  komu so blizu vrednote narodnoosvobodilnega boja, ki so hkrati tudi vrednote Evropske unije, Organizacije združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij;

–  katere stranke utemeljujejo svoje delovanje na vrednotah protifašizma ter zavračajo laži, podtikanja in druge poskuse diskreditiranja narodnoosvobodilnega boja in Osvobodilne fronte.

Simbolično je Evropska zastava sestavljena iz kroga dvanajstih zlatorumenih peterokrakih zvezd, ki predstavljajo popolnost, celovitost, enotnost in  povezanost.

Volitve v Evropski parlament so priložnost, da glasujemo za tiste, ki te vrednote zagovarjajo in branijo, da bo tudi naša zvezda svetila močno in ponosno.

SF/SN, srečno in gremo volit, ker gre za našo skupno prihodnost!

 

Predsedstvo ZZB NOB Slovenije
Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije