Obisk borčevskih in antifašističnih delegacij

Na Poljani je bila 18. maja osrednja spominska svečanost ob 79. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne, ki so jo pripravili Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline in koroške občine. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da brez narodnoosvobodilnega boja se mi danes ne bi mogli prištevati k protinacistični koaliciji in biti v družbi evropskih narodov, ki so si prizadevali za svobodo, za mir, za vladavino prava, skratka, za vse tiste evropske vrednote, ki jih danes živimo.

Skupni venec k spomeniku Svobodi in miru na Poljani so položile tudi delegacije borčevskih in antifašističnih organizacij držav bivše skupne države ter s tem dejanjem simbolično potrdile, da so se borci iz celotne nekdanje Jugoslavije, tudi v zaključnih bojih na Koroškem, skupno borili in umirali za svobodo. Danes je skupno sporočilo borba proti vojnam, prizadevanja za mir, razumevanje in sodelovanje med ljudmi, narodi in državami ter tudi prizadevanje za miroljubno razreševanje še tako velikih problemov. V imenu vseh veteranskih delegacij je imel pozdravni govor član predsedstva Zveze borcev NOB Srbije Zoran Jakovljević.

Dan pred slovesnostjo na Poljani (17. maja) so se delegacije borčevskih in antifašističnih organizacij iz držav bivše skupne države udeležile delovnega srečanja na sedežu ZZB NOB Slovenije v Ljubljani. Člane delegacij, katere so sestavljali predsednik Zveze borcev NOB Bosne in Hercegovine Sead Đulić in član predsedstva Mustafa Polutak, podpredsednika Zveze borcev NOB Črne Gore Stevan Radunović in Milojica Dakić, član predsedstva Zveze borcev NOB Srbije Zoran Jakovljević s soprogo in član predsedstva Zveze borcev in antifašistov Hrvaške in predsednik Zveze društev Josipa Broza Tita Hrvaške Jovan Vejnović , so sprejeli predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman, generalna sekretarka Manja Konkolič, predsednik Komisije za mednarodne odnose Marjan Šiftar in članica predsedstva Julijana Žibert. Pogovor je potekal predvsem o obeležitvi 80. obletnice zmage nad fašistom, ki jo bomo proslavili prihodnje leto.

Delegacijo borčevskih in veteranskih organizacij je sprejela tudi predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. Izpostavljen je bil pomen vzajemnega spoštovanja in povezovanja združenj borcev ter dobrega sodelovanja. Predstavljeni so bili nekateri projekti, v katerih sodelujejo in so usmerjeni v ohranjanje demokratičnih vrednot v družbi in presegajo meje posamezne države. Obisk se je nadaljeval na Koroškem v Avstriji, kjer so položili skupen venec s predsednikom Zveze koroških partizanov Milanom Wuttejem in sekretarjem Nikolajem Oraschem k osrednjemu partizanskemu spomeniku v Železni Kapli.

Na pokopališču v Železni Kapli, je pokopanih 120 partizanskih borcev in 34 žrtev, ki jih je fašistična policija pobila na domovih, ker so podpirali partizane. Grobovi padlih so raztreseni po vsem pokopališču, skupen pa imajo spomenik, visok marmornat kvader na sredini pokopališča, z vklesanimi 78 imeni padlih borcev. Z njimi počiva še 26 neznanih borcev. Na spomeniku so imena 60 domačinov in 14 Jugoslovanov, trije borci so bili sovjetski državljani, eden pa poljski. Med borci počiva tudi domačin, narodni heroj Franc Pasterk-Lenart, prvi komandant Prvega koroškega bataljona.