Spominskih slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve nekdanjega nemškega koncentracijskega taborišča Buchenwald na hribu Ettersberg, nedaleč od Weimarja v nekdanji vzhodni Nemčiji, se je udeležila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije. Člani delegacije so položili venec v spominskem parku k spomeniku jugoslovanskih taboriščnikom, slovensko veleposlaništvo iz Berlina, zastopala ga je mag. Jelka Travnik, pa je venec položilo pri spominski plošči v nekdanjem taborišču, kjer je bila tudi osrednja spominska slovesnost. Tradicionalnega srečanja se je udeležilo še pet preživelih taboriščnikov iz Poljske, Nemčije, Francije, Izraela in ZDA.

Naj spomnimo, da je bilo v Buchenwaldu zaprtih 1471 Slovencev in da jih je okoli 700 v taborišču in njegovih podružnicah umrlo. Taborišče je bilo osvobojeno 11. aprila 1945. Bilo je eno redkih taborišč, ki so ga osvobodili taboriščniki sami, z napadom na esesovce. V taborišču je namreč delovala ilegalna organizacija v kateri so imeli pomembno mesto tudi jugoslovanski taboriščniki.

   

V ponedeljek, 17. aprila pa se je delegacija ZZB NOB Slovenije udeležila spominske slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve zloglasnega koncentracijskega taborišča Dora, kjer so taboriščniki v predorih pod pogorjem Hartz izdelovali dele za rakete V-2. V Dori in podružnicah je bilo zaprtih nekaj sto Slovencev. Venec v imenu Republike Slovenije je položila svetovalka na veleposlaništvu v Berlinu Polona Mal Bitenc, predstavni Zveze borcev pa so položili venec na pokopališču v bližnjem mestu Nordhausen, kjer je bilo prav tako koncentracijsko taborišče in na katerem so pokopani tudi slovenski taboriščniki.

Janez Alič,
predsednik KO žrtev vojnega nasilja