Otvoritev razstave Kdo je drugi? ob dnevu človekovih pravic

Ena od aktivnosti, ki jih je ZZB NOB Slovenije izvedla v okviru EACEA projekta Evropska antifašistična dediščina – orodje za boj proti sodobnim oblikam diskriminacije in nestrpnosti, je bil tudi natečaj z naslovom Kdo je drugi?. Podoben natečaj je potekal tudi na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.

V osnovnih in srednjih šolah smo, ob podpori Zavoda RS za šolstvo, spodbudili učence k iskanju odgovora na vprašanje, kdo je v naši družbi razumljen kot „drugi“ ali kot „sovražnik“. Mladi in njihovi mentorji/mentorice so bili povabljeni, da v esejih, pesmih, slikah, dramskih igrah ali kratkih video posnetkih povedo, kako oni danes čutijo diskriminacijo in nestrpnost, kako se v njihovem okolju določa, kdo je drugi, drugačen, koga ne sprejemati kot sebi enakega, ali ga celo sovražiti. Morda so to otroci s posebnimi potrebami, invalidi, Romi, begunci, otroci tujih oz. sezonskih delavcev, drugi?

Cilj natečaja »Kdo je drugi?« je mlade, posredno pa tudi njihove družine, učitelje in mentorje ozavestiti o tem, kako mladi doživljajo izključevanje drugih in drugačnih v njihovih šolskih ali domačih okoljih. Kaj pomeni diskriminacija in kako pride do nestrpnosti v odnosih do ljudi, ki jih ne poznamo? Natečaj poteka v dveh fazah. Iz prve faze, ki se je zaključila 30. novembra, smo izbrana dela vključili v mobilno razstavo »Kdo je drugi?«, iz druge faze, ki se bo zaključila 31. marca 2022, pa bomo izdelali digitalno razstavo.

Za potrebe razstave (na desetih panojih) je predsedstvo ZZB NOB potrdilo posebno natečajno komisijo, ki so jo sestavljali mag. Alenka Vidrgar, akademska kiparka; Dragica Breskvar Vesković, dolgoletna urednica literarne revije Mentor; prof. dr. Milena Mileva Blažić, profesorica na Pedagoški fakulteti in strokovnjakinja za otroško literaturo; Branka Bezeljak, režiserka; prof. dr. Ljubica Jelušič, koordinatorka projekta, Aljaž Verhovnik, generalni sekretar ZZB NOB in Tilka Bogovič, sekretarka komisije. Komisija je izbirala izmed več kot petdesetimi likovnimi deli ter več desetinami pesmi in esejev. Prispeli so stripi, video posnetki, celo raziskovalno poročilo o raziskavi, narejeni med sošolci o tem, koga oni vidijo kot »drugega«. Sodelovalo je 26 osnovnih šol ter štiri srednje šole, vključeni so bili otroci od prvega razreda osnovnih šol dalje. Na natečaju so sodelovali tudi tečajniki in tečajnice Pionirskega doma Ljubljana s slikami in svojimi kratkimi mislimi o tem, kaj je diskriminacija, nestrpnost, sovražnost, drugačnost. Razstava je na ogled tudi na spletni strani ZZB NOB Slovenije.

   

Razstavo smo odprli 10. decembra 2021 v počastitev svetovnega dneva človekovih pravic v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Pozdravne nagovore ob otvoritvi razstave so imeli: Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije, Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma Ljubljana, prof. dr. Bojko Bučar, predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo in dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

  

Otvoritvi razstave je sledila okrogla miza z naslovom Listina EU o temeljnih pravicah: načela in praksa v razmerah epidemije covid – 19, na kateri so sodelovali Kaja Primorac in Ana Pavlič iz Inštituta za proučevanje enakosti spolov, dr. Dušan Keber, dr. Milan Brglez in prof. dr. Renata Salecl.