Pandemija korona virusa je zaobjela cel svet. V Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se združuje pretežno starejša generacija, ki je iz vidika zdravja najbolj ogrožena, zato smo nad razmerami v državi zelo zaskrbljeni. Zavedamo se, da je v teh okoliščinah potrebno spoštovati navodila stroke, oblast pa mora delovati povezovalno, strpno in pomirjujoče.

Žal pa smo v zadnjem obdobju priča ravno nasprotnemu ravnanju, ko se vladni predstavniki na vsakem koraku prerekajo z javnostjo, mediji, piko na i pa je dodala še afera nakupa zaščitnih mask, ki je vladi okrnila kredibilnost. Namesto, da bi se vladajoča garnitura ukvarjala z iskanjem odgovorov na pereča vprašanja, ki jih je sprožila kriza s korona virusom, se oblast raje ukvarja z lastnim preživetjem ter se zapleta v afere.

Zaskrbljeno ljudstvo se boji vladnih groženj, da so pred nami težki časi. Zavedamo se prihajajoče ekonomske krize, zato od vlade pričakujemo pomirjujoč ton in poziv k sodelovanju. Zlasti nas ob prihajajočem prazniku dela skrbijo odpuščanja delavcev in eksistenčna stiska prekarnih delavcev. Slovenija kot socialna država mora poiskati odgovore na grožnje velike brezposelnosti in ohraniti dostojne delovne pogoje za zaposlene!

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenje zato poziva vlado, da se zdravstvene in ekonomske stiske v državi loti strokovno, premišljeno in strpno, predvsem pa v duhu povezovanja državljank in državljanov, ki zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujejo upanje za preživetje! Če že državnega praznika upora proti okupatorju nismo zmogli praznovati združeni in pokončni, tako državniki kot vsa javnost, pa vas vabimo, da nas praznik dela – 1. maj poveže v iskanju odgovorov na prihajajočo ekonomsko krizo!

Marijan Križman
predsednik ZZB NOB Slovenije