V 96. letu je umrla Sonja Vrščaj, udeleženka narodnoosvobodilnega boja od leta 1943, zaprta v zloglasnem taborišču Auschwitz, vsa leta po vojni tudi dejavna družbenopolitična delavka. Rodila se je 9. decembra 1925 kot Sonja Zabric v Šepuljah na Krasu.

Njen oče se je ob koncu prve svetovne vojne kot avstroogrski vojak vračal iz ruskega ujetništva prek Maribora, kjer se je pridružil Maistrovim borcem. Ker je Primorska pripadla Italiji, je po plebiscitu prišel v Ljubljano, se poročil s sovaščanko iz Šepulj in sprejel jugoslovansko državljanstvo. Za primorske pribežnike so bili v Jugoslaviji težke razmere. Dobil je službo jetniškega paznika, ob borni plači pa je mladi par živel na tirih na ljubljanski železniški postaji. Od zim v nezakurjenih vagonih je težko zbolel in z ženo sta se preselila na kmetijo njenih staršev nazaj na Kras. Rodili so se jima trije otroci in zavedna slovenska družina je preživljala vse stiske italijanske raznarodovalne politike, fašističnega nasilja in ekonomskih pritiskov. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna in je na Krasu prišlo po kapitulaciji Italije do močnega upora, so se mu takoj priključili in se vključili v Osvobodilno fronto ter na vse načine pomagali partizanom. Mlada Sonja Zabric je bila tajnica okrožnega odbora OF, Nemci so jo med reševanjem arhiva odporniškega gibanja, ki ji ga je uspelo skriti, ujeli in zaprli v tržaški zapor Coroneo, od tam pa so jo poslali v Auschwitz. Preživela je strahote koncentracijskega taborišča in dočakala prihod zavezniških sil.

V zvezi borcev je delovala od leta 1988. Bila je organizatorka prvega srečanja primorskih taboriščnic, dolgoletna predsednica taboriščnega odbora Auschwitz, pobudnica postavitve slovenske spominske plošče v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau in avtorica brošure o primorskih taboriščnicah in taboriščnikih.

Trikrat je bila v zadnjih 6 letih v Auschwitzu s slovenskimi srednješolci, kjer jim je razlagala o življenju in trpljenju v taborišču. Dvakrat je bila (2018 in 2019) v Španiji (Sevilla), kjer je predavala mladim antifašistom o Sloveniji, boju za osvoboditev in o Auschwitzu. Sodelovala je v Kranju v živih slikah – pogovori z udeleženci v muzeju. Predavala po slovenskih srednjih šolah o Auschwitzu. Januarja 2020 je predavala v Kočevskem muzeju o holokavstu. Na mlade je prenašala vrednote NOB in jim nenehno polaga na srce: »Imejte radi svojo
domovino , cenite svobodo in spoštujte svoj jezik.«

Vsa leta sodelovanja v Zvezi borcev je ob izjemni predanosti izročilom NOB trezno in požrtvovalno opravljala vse naloge v okviru svojih vsakokratnih funkcij.

Z vsem svojim delom je pomembno sooblikovala podobo in delovanje zveze borcev v
Ljubljani, Sloveniji in mednarodnem okolju. Sonja Vrščaj je bila prejemnica Zlate plakete ZZB, leta 2021 pa tudi najvišjega priznanja za njen osebni prispevek k resnici narodnoosvobodilnega boja – Listine ZZB.