Predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek in predsednica Vsedržavnega združenja partizanov Italije (ANPI/VZPI) Carla Nespolo sta v občinski dvorani v Ogleju v Italiji v soboto, 3. marca 2018 podpisala dogovor o koordinaciji aktivnosti organizacij ZZB NOB Slovenije in ANPI – VZPI v slovensko – italijanskem obmejnem območju.

Dogovor so podpisali tudi predsedniki borčevskih organizacij ob nekdanji meji med Slovenijo in Italijo: Darinka Vouk (Ankaran), Slobodan Radujko (Izola), Marijan Križman (Koper), Damjan Grmek (Komen), Katjuša Žigon (Nova Gorica), Bojan Česnik (Piran), Bojan Pahor (Sežana) in Rok Uršič (Bovec, Tolmin, Kobarid). Z italijanske strani pa predstavniki VZPI – ANPI Videm, Gorica in Trst.

Carla Nespolo in Tit Turnšek sta se s podpisom obvezala za razširitev in poglabljanje odnosov med dvema organizacijama, ki predstavlja pomemben prispevek pri utrjevanju prijateljstva in sodelovanja med Italijo in Slovenijo. Sam sporazum pa potrjuje že v času NOB sklenjen dogovor o prijateljstvu in sodelovanju. Podpisnika sta pozvala vsa partizanska in protifašistična združenja, da podprejo dokument, ki izraža duh sprejetih zaključnih dokumentov na srečanjih leta 2013 v Gorici in leta 2015 v Ogleju. Takratne dogovore sta podpisala Carlo Smuraglia, Janez Stanovnik in Tit Turnšek.

Janez Alič
——————–
tekst in foto