Od 10. septembra 2020 je v prenovljenih prostorih nekdanje mežnarije na Urhu odprta stalna razstava Sv. Urh v času druge svetovne vojne (1941-1945). Razstava je  na ogled v stavbi, ki je bila po dolgotrajnem postopku denacionalizacije leta 2015 vrnjena v last Mestni občini Ljubljana. Obnova je bila končana letos spomladi.
Načrte za prenovo objekta in za postavitev razstave sta izdelala Jurij Kobe in Maja Kovačič (projektivno podjetje Atelierarhitekti), ki sta za ta projekt prejela tudi nagrado Zlati svinčnik 2020 Zbornice za arhitekturo in prostorsko načrtovanje.

Avtor razstave, kustos Mestnega muzeja Ljubljana dr. Blaž Vurnik je vsebino razstave umestil v širši kontekst druge svetovne vojne, okupacije, kolaboracije in odpora ter pojasnjuje vlogo postojanke na Urhu. Kot celota opozarja na grozodejstva, ki so se dogajala na Urhu.   Z nekaterimi detajli razstava priča tudi o množici osebnih in družinskih tragedij, na katere je spomin v Ljubljani, še posebej pa v teh krajih pod Urhom, še vedno zelo živ.

Foto: Nik Rovan