SPOROČILO ZA JAVNOST

Borci se državne proslave ob dnevu državnosti ne bodo udeležili!

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije sporoča, da se bo njen predsednik Marijan Križman udeležil današnje slavnostne seje v Državnemu zboru v spremstvu prapora Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ne pa tudi  državne proslave ob dnevu državnosti. Predsednik se proslave ne namerava udeležiti, ker na državni proslavi niso dovolili prisotnosti partizanskih praporov, simbolov mednarodno priznane vojske zmagovitega antifašističnega zavezništva Združenih narodov v drugi svetovni vojni.

Dan državnosti je praznik vseh Slovenk in Slovencev, predvsem tistih, ki so se borili za njen obstoj, njeno svobodo in samostojnost. Brez partizanskega boja in Osvobodilne fronte danes ne bi praznovali tridesetletnice samostojnosti Slovenije, ki je kot republika nastala prav leta 1945,  po štirih letih  zmagovitega narodnoosvobodilnega boja Slovencev. Prepoved partizanskih praporov na državni proslavi je zato zanikanje lastne zgodovine in teptanje lastne državnosti, s čemer se ZZB ne more strinjati ali tega podpirati. Prav tako gre za zavračanje velikega števila državljanov, ki se niso pripravljeni upogniti hlapčevski politiki vladajočih. Državna proslava bo tako izključujoča in ne bo predstavljala proslavo vseh državljank in državljanov Slovenije.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ob tej priložnosti želi  vsem prijetno in ponosno praznovanje dneva državnosti ter se zahvaljuje vsem veterankam in veteranom za njihov prispevek pri osamosvojitvi Slovenije!

Marijan Križman, l.r.

predsednik

ZZB NOB Slovenije