Ljubljana, 20 april  2018 – Danes bi moral Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnavati  Predlog zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja (ZZKZVI). Zaradi obstrukcije poslanskih skupin NSi, SDS, SD, DeSUS in Poslanske skupine nepovezanih poslancev (Stranka Alenke Bratušek) je predsednik Odbora Uroš Prikl (DeSUS) sejo odpovedal in predloga zakona nismo mogli obravnavati. To pomeni, da zakon zaradi obstrukcije omenjenih ne bo sprejet.

Strinjam se, da imajo poslanske skupine pravico do obstrukcije, če gre za vsebinske rešitve oz. zadeve, ki jim nasprotujejo. Žalosti pa me, da so predstavniki strank SD, DeSUS in Zavezništvo Alenke Bratušek, ki pogosto javno razlagajo, da so za popravo krivic, danes, z obstrukcijo Odbora za delo, onemogočili popravo krivic vojnim invalidom, vojnim veteranom ter žrtvam vojnega nasilja.

V tem predvolilnem času se bodo poslanci in poslanke omenjenih treh strank pogosto pojavljali na prireditvah, srečevali ter slikali z vojnimi invalidi, vojnimi veterani ter žrtvami vojnega nasilja. Gotovo pa je, da jim bodo tudi zamolčali, da so s svojim današnjim bojkotom Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide onemogočili sprejem zakona, ki bi vsem omenjenim vrnil po krivici odvzete pravice.

Sam sem se ves mandat trudil (in se bom trudil tudi naprej), da bi odpravili krivice, ki so se v zadnjih 25 letih zgodile v Sloveniji. Za koga ali kaj so se trudili poslanke in poslanci SD, DeSUS in Zavezništva Alenke Bratušek, vedo sami. Za naše ljudi ter popravo krivic, ki so bile tem našim ljudem storjene, gotovo ne.

Milan Brglez
predlagatelj Zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja