Na povabilo vodstva zveze združenj borcev (ZZB) je Slovenijo, v dneh 12. in 13. maja, obiskala delegacija borčevske organizacije Srbije (SUBNOR), ki jo vodi predsednik, upokojeni general, Vidoslav Kovačević.

Delegaciji obeh organizacij sta danes, z vojaškimi častmi, položili skupni venec na grobnico narodnih herojev v Ljubljani, sprejel ju je tudi župan Ljubljane Zoran Janković. Vodstvo mestne organizacije ZZB Ljubljana je goste širše seznanilo z italijansko okupacijo in terorjem v Ljubljani ter zgodovino NOB v Ljubljani. Gosti so včeraj obiskali tudi Sežano in se srečali z vodstvom občine ter lokalnim združenjem borcev. Svoj obisk v Sloveniji zaključujejo na Poljani na Koroškem, z udeležbo na slovesnosti ob 77. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne. Slovesnosti se bodo udeležile tudi borčevske delegacije ostalih držav iz območja bivše skupne države.

   

 

V več neposrednih stikih med najvišjimi predstavniki obeh organizacij v zadnjem dvoletnem obdobju ob robu delovnih srečanj in spominskih manifestacij na območju bivše skupne države, je bil vzajemno potrjen interes za okrepitev tudi formalnega in vsebinsko poglobljenega sodelovanja med obema organizacijama oz. njunima vodstvoma.

Razgovori vodstva ZZB in gostov iz Srbije ter celoten obisk so potrdili dosedanje dobro sodelovanje med organizacijama in so pomenili spodbuden korak pri njegovem širjenju in poglabljanja. Sogovorniki so potrdili, da so ohranjanje spomina na skupno zmagovito narodnoosvobodilno borbo za svobodo v drugi svetovni vojni, zoperstavljanje vsakršnim oblikam sprevračanja zgodovine, zgodovinskemu revizionizmu in manipulacijam z zgodovinskimi dejstvi za posamezne današnje politične cilje in interese ter aktivno razgaljanje novodobnih pojavnih oblik fašizma, osnova delovanja obeh organizacij. Mnogo je konkretnih dejstev, ki jih moramo ohranjati kot skupni zgodovinski spomin, od solidarnosti in pomoči srbskega prebivalstva slovenskim pregnancem že v začetku okupacije, številnih borcev in herojev ki so se skupaj borili v Srbiji in Sloveniji vse do zaključnih bojev, maja 1945, na Koroškem, je bilo še posebej poudarjeno v razgovorih. V tem duhu je bil sprejet tudi dogovor, da se s skupnimi aktivnostmi postavi spominsko obeležje v spomin na slovensko Cankarjevo četo, ki je sodelovala in krvavela v obrambi partizanske »Užiške republike«, leta 1941.

   

 

Marijan Križman,
predsednik