Izjava po srečanju vodstev Socialnih demokratov in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, na temo pietete do žrtev vojne in nasilja ob koncu vojne, brez izkrivljanja zgodovine z dne 11.10.2016

“Socialni demokrati smo prepričani, da je več kot sedemdeset let po največji svetovni moriji doslej dozorel čas, da v Sloveniji dostojno in z vso dolžno pieteto pokopljemo vse žrtve vojne in povojnega nasilja, ki še vedno nimajo svojega groba. Takšna so bila tudi naša pričakovanja ob žalni slovesnosti v Hudi jami. Toda predstavniki Nove slovenske zaveze so pietetni dogodek ponovno zlorabili za potvarjanje zgodovine, saj so pripadnike domobranstva, ustaštva in drugih kvizlinških enot proglasili za »junake« in s tem zlorabili tudi prisotnost visokih državnih predstavnikov na tej žalni slovesnosti.

Ob poskusih potvarjanja resnice in zgodovine morajo slovenska politika, predvsem pa vsi državni organi in nosilci javnih funkcij skrbeti za to, da bo njihova vsebina res prispevala k spravi in pomiritvi. Ne pa, da bi ustvarjali podlago za novo politiziranje in nove spore. Ob vsem tem pa želimo jasno poudariti, da je za Socialne demokrate narodnoosvobodilni boj proti fašizmu in nacizmu vsega spoštovanja vredno dejanje, borkam in borcem, še posebej tistim, ki so za svobodo domovine dali svoja življenja, pa gre naša zahvala in obljuba, da si bomo v SD še naprej prizadevali, da pietetne dogodke ne bo nihče izkoriščal za blatenje vrednot NOB in jih izrabljal za politične namene.”