Podvelka, 30. julij 2022 – 30. julija 1941 so na Urbančevi koči v Lehnu na Pohorju ustanovili prvo Pohorsko četo. Ker so bili izdani in jim je pretila nevarnost nemškega napada, so se že naslednji dan umaknili na drugo lokacijo. Že 12 dni kasneje so uspešno napadli orožniško postajo na Ribnici na Pohorju.

Vsako leto zadnjo soboto v juliju KO ZB NOB Podvelka skupaj z Občino Podvelka pripravi tradicionalno prireditev, posvečeno ustanovitvi 1. Pohorske čete 30. julija 1941, pri pomniku NOB – Urbančeva koča .

Letos se je kljub dežju zbralo večje število obiskovalcev. Slavnostni govornik je bil predsednik Pokrajinskega sveta ZB za vrednote NOB Koroške, tovariš Stanislav Ovnič. Nagovorila nas je podpredsednica ZKP iz Celovca tovarišica Maria Koletnik – Mojca. V kulturnem programu so sodelovali pevci KUD Lehen. Po spominski slovesnosti smo druženje nadaljevali v Breznu, kjer smo preživeli čudovit popoldan. Hvala predsednici KO ZB NOB Podvelka tovarišici Slavici Pečovnik Urh in članom za odlično organizirano prireditev.

  

Matjaž Tomažič,
predsednik ZB NOB Radlje ob Dravi