S spominsko slovesnostjo smo v nedeljo, 23.4.2023, počastili spomin na tragični dogodek pred 81 leti, ki se je zgodil na Okroglem, kot posledica izdajstva. Zaradi peščice nemških mark, ki jih je dobil za svoje izprijeno dejanje izdajalec, je umrlo, bilo mucenih in streljanih 12 partizanov. Najmlajši med njimi je imel 16 let, najstarejši 47.

Po mimohodu praporščakov, himni in položitvi venca k spomeniku je povezovalka prireditve tov. Katja Bevk, povabila pred mikrofon predsednika OOZB Naklo tov. Bojana Bajžlja, ki je na kratko orisal potek 2-dnevne bitke in ob zaključku govora podal kritično mnenje o namernem potvarjanju zgodovinskih dejstev o partizanskem boju.

Program je nadaljevala slavnostna govorka, državna sekretarka, tov. Andreja Katič in poudarila pomen ohranjanja spomina na partizanski boj in 2.svetovno vojno, na grozote, ki so se dogajale med vojno kajti:…. »če bi bil spomin na vojna grozodejstva bolj živ, potem nebi bili mogoče  še danes priča vojni na evropskih tleh. Ne želim si, da naši najmlajši zopet doživijo vojno na svoji koži. Ta vojna, ki divja na evropskih tleh, ni tako daleč od nas. In prav zaradi tega se moramo spominjati preteklih dogodkov. Ko govorimo o vojnah, ne smemo govoriti o statistiki, ne smemo govoriti o velikih zmagah, ampak moramo govoriti o usodi posameznikov in posameznic, ki so se tako kot tukaj, odločili, da gredo v partizane, kajti odločili so se za skoraj  gotovo smrt. Želeli so si govoriti in peti v slovenski besedi. Ne smemo pozabiti, ko je Hitler prišel v Maribor, je rekel, naredite mi to deželo spet nemško. Nas tukaj nebi bilo, zagotovo pa nebi govorili slovensko. »

Zaključila je z besedami. »Partizani se niso borili samo za slovenski jezik in kulturo, borili so se tudi za pravičnejši svet, da bi lahko vsak živel dostojno življenje. Partizankam in partizanom smo lahko hvaležni, da danes govorimo slovenski jezik……«

         

Kulturni program so nadaljevali najmlajši otroci OŠ Naklo, z recitacijami in plesno točko, za kar gre  posebna zahvala njihovim mentoricam, Karli, Stanki in Nataši. Recitatorka Romana je povedala nekaj Kajuhovih pesmi, Greta pa je prebrala kratek zapis o tragične dogodku.

Spominsko slovesnost je zaključil MePZ Dobrava, s partizanskima pesmima, druženje pa smo  nadaljevali ob prigrizkih in v prijetnem klepetu.

Greta Fister Štamulak,
KO ZB NOB Naklo