Minister Šarec na Cviblju: »Še danes se moramo boriti za primat NOB«

Žužemberk – Ob bližajočem se dnevu spomina na mrtve je bila na Cviblju v Žužemberku, kjer stoji opomnik na grozote druge svetovne vojne, včeraj tradicionalna žalna slovesnost. Tu je namreč največja grobnica padlih partizanov med drugo svetovno vojno, ki je skupna za umrle iz več grobišč po Suhi krajini. Vse zbrane je nagovoril domači župan Jože Papež, slavnostni govornik pa je bil minister za obrambo Marjan Šarec, ki se v nagovoru dotaknil tako pomena narodnoosvobodilnega boja za Slovenijo in slovenski narod kot pomena, ki ga ima oz. bi ga morala imeti slovenska vojska.

»Čeprav se moramo še danes boriti za primat narodnoosvobodilnega boja, še danes nekateri ne dojamejo ali pa nočejo vedeti, da je edini narodnoosvobodilni boj bil tisti, ki nas je postavil ob bok drugim narodom, ki so se borili proti nacifašizmu, in brez narodnoosvobodilnega boja ne bi bili danes, kjer smo. Najlažje bi bilo reči, počakajmo, nas bodo drugi osvobodili. Lahko te osvobodijo drugi, ampak takrat ne moreš sebi pripisati zaslug in vedno boš imel v mislih, da nisi storil dovolj, da bi osvobodil svojo državo in da bi resnično lahko zaživel kot gospodar na svoji zemlji. Če te rešujejo drugi, si nekomu vedno nekaj dolžan. Zato je narodnoosvobodilni boj kot gibanje skupaj z jugoslovanskimi narodi tako veličasten in edinstven v celi Evropi, da mu ni para,« je med povedal Šarec.

Dejal je, da ga boli, ko danes posluša razprave ali imeti slovensko vojsko ali ne, ali jo poklicati samo takrat, ko potrebujemo lopate, da premetavamo blato. »Tudi to potrebujemo. Slovenska vojska se je v teh časih izkazala. Bije nas narava, bije nas svetovni terorizem, živimo v nemirnih obdobjih in z vsemi temi stvarmi se moramo spopadati na tak in drugačen način. In slovenska vojska je ob poplavah pokazala, čemu služi, predvsem pa, komu služi. Slovenskim ljudem, vedno bo tako in nikoli ne bo drugače,« je poudaril.

Zaključil pa je z besedami, da je prav, da častimo spomin na narodnoosvobodilni boj, ki je bil z vsemi svojimi napakami sveta stvar, saj »boj za svobodo, neodvisnost in za svoj narod, za svoj jezik, za svojo kulturo nikoli ni zločin, ampak je dolžnost vsakega. Domoljubje ni samo domena v politiki desnih strank ali katerih drugih, ki si ga želijo prilastiti. Ne, domoljubje je pravica in dolžnost vsakega izmed nas.«

V programu so sodelovali Garda Slovenske vojske, trobilni kvintet Slovenske vojske, enota spominskega 1. dolenjskega partizanskega bataljona in praporščaki, kulturni program pa sooblikovali pevski zbor Društva upokojencev Metlika, pevka, recitatorji in učenci Osnovne šole Žužemberk. Slovesnost so pripravili Občina Žužemberk, ZZB za vrednote NOB Slovenije, Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto in občinska borčevska organizacije. Slednja je pri spomeniku postavila novo informacijsko tablo, klopi in mizo, nabiralnik za zloženko, uredila novo dostopno pot in postavila tablo, ki označuje kulturni spomenik.

(Vir: Dolenjski list)

***

Občina Žužemberk je dobila prvo  informacijsko tablo, tudi s pomočjo finančnih sredstev Ustanove Franca Rozmana Staneta, na kateri so predstavljeni spomeniki in spominska obeležja NOB v naši občini (21), označena je kolesarska in peš pot po poti spomenikov NOB (daljša in krajša družinska), ki smo jo posneli in je v GPX formatu na voljo vsem, ki se bodo odpravili na to pot in jih bo po njej tudi vodila od točke do točke. Na karti je označen in markiran del poti Vranov let v spomin na največji pobeg zavezniških vojakov v Evropi iz nemškega taborišča v Mariboru, ki poteka od Pohorja do nekdanjega partizanskega letališča na Otoku pri Metliki. Dal te poti poteka tudi preko naše občine od Dobrave, preko Trebče vasi, Dvora, Podgozda in do Soteske v dolžini 12,5 km. Po tej poti načrtujemo tudi organizacijo pohoda.

 

 

Tekst in foto:

Darko Pucelj, predsednik
Občinske organizacije ZB NOB Žužemberk