Tradicionalno srečanje “Dan mladosti “, 25. maj 2024, v Kotu ob Kolpi
GRAND KOLPA

Prelesje, 25. maj 2024 – Srečanje članov in prijateljev Združenja za vrednote NOB občine Kočevje in Črnomelj  organizirata obe Krajevni organizaciji KOZB Stari trg ob Kolpi in KOZB Poljanska dolina.
S srečanjem, kulturnim programom in govorniki smo proslavili in obeležili spomin na: Dan mladosti – 25. maj, napad na okupatorsko postojanko Stari trg leta 1942 in praznik KS Stari trg ob Kolpi.

Program nastopajočih je vodila  Katarina Kapš, predsednica KOZB Stari trg ob Kolpi.
Pozdravni nagovor je imel tov. Pavel Majerle Kukin predsednik KOZB Poljanska dolina, ki je pozdravil vse prisotne.
Za začetek je  Ivan Vrbanac zaigral na harmoniko, nato so zapeli Grajski pevci KŠD Predgrad Šmalcljevo pesem Poljanska dolina.

Glavni govornik je bil tov. Marjan Kastelic, podpredsednik ZB Črnomelj, ki je na kratko orisal zgodovino Poljanske doline med NOB ter nastanek in pomen Dneva mladosti.

  

Tako so  imeli nastop pevska skupina  Sinji Vrh: Martina, Stanko in Anka, Grajski pevci KŠD Predgrad, pevska skupina upokojencev Kočevje pod vodstvom ga. Nine Skebe ob spremljavi harmonikarja g. Cirila Skebeta; na koncu kulturnega programa vesel, lep nastop folklorne skupine Kolpa iz Vinice ob spremljavi Ivana Vrbanca s harmoniko. Druženje ob reki Kolpi se je  nadaljevalo veselo s pesmijo in smehom do poznih popoldanskih ur.

Po dvorišču smo nosili štafeto mladosti, imeli lepe pozdravne govore, se spominjali  na preteklo zgodovino nošenja štafete mladosti.  Tov. Zamida Dušan je prinesel zadnjo štafetno palico, ki smo jo nosili po Kočevju; nadaljuje s pozdravnim govorom župan občine Kočevja  dr. Vladimir Prebilič; nadaljuje  podžupan Črnomlja tov. Dubravko Čengija, ta preda štafeto predsedniku UABA Duge Rese, ki izroči štafeto in zahvalnico Združenju Črnomelj in njenemu predsedniku tov. Jožefu Jermanu. Tov. Jerman po pozdravnem govoru preda  štafeto podpredsedniku Savjeta za nacionalne manjšine R Hrvaške prof. Milanu Vukeliću itd…

Hvala vsem govornikom za njihov trud. Prisotni so bili tudi predstavniki strank in organizacij, ki podpirajo vrednote NOB iz občin Kočevje in Črnomelj.

Letošnjo prireditev je obiskalo več kot dvesto obiskovalcev. V prijetnem sončnem dnevu smo poslušali prav lepo zapete  partizanske, ljudske in narodno zabavne pesmi, predstavitev folklore iz Vinice , sprejeli nove člane v KOZB Poljanska dolina. Hvala nastopajočim in vsem udeležencem za nastope, dobro voljo in odlično pozitivno energijo; Milanu Šterku za razstavo zgodovinskih rekvizitov.

Hvala Združenju Kočevje in Črnomelj za pogostitev nastopajočim,  Turizmu  GRAND KOLPA za gostinske usluge in prostor.

Se vidimo drugo leto!

DAN MLADOSTI JE NAŠ DAN MLADOSTI. 
MI SMO MLADI IN VEČNO BOMO V SRCU MLADI, IMEJMO SE RADI. 

 

Predsednik KOZB Poljanska dolina ob Kolpi tov. Pavel Majerle Kukin
Predsednica KOZB Stari trg ob Kolpi tov. Katarina Kapš