Člani ZB NOB Radlje ob Dravi smo v nedeljo 7. avgusta 2022 sodelovali na tradicionalni uri zgodovine v sklopu Vuzeniških dnevov. Ker se vsako leto izmenjujemo pri organizaciji, so tokrat učno uro priredili veterani Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško.
Uro je pripravil in vodil g. Vinko Mlinšek. Dotaknil se je predvsem dogodkov na Koroškem in aktivnosti milice v letu 1990, ki so širši javnosti bolj malo poznane. Priprave na osamosvojitev so namreč takrat potekale v strogi tajnosti.
Po zaključku ure zgodovine je sledila osrednja proslava v čast domoljubju. Na proslavi je sodelovalo večje število praporščakov veteranskih organizacij. Slavnostni govornik je bil župan Občine Vuzenica g. Franjo Golob. Z obiskom nas je znova počastila naša prijateljica, partizanka, tovarišica Valerija Skrinjar Tvrz, ki nam je podala pomembno sporočilo, da moramo spoštovati in ohranjati svobodo, ki je kot nežen otrok, svobodo je potrebno negovati. V 2. svetovni vojni so nam partizani priborili svobodo in postavili temelje današnji samostojni Sloveniji. Brez NOB so Slovenci bili obsojeni na izbris. Leta 1991 je Slovencem uspel naslednji korak in priborili smo si samostojno Slovenijo.

Po zaključeni proslavi je sledilo druženje članov veteranskih organizacij: Združenja borcev za vrednote NOB Vuzenice, Veterani vojne za Slovenijo, veterani Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško, častnikov in praporščakov koroških veteranskih domoljubnih društev.

Hvala članom ŠTD Sv. Primož, ki so poskrbeli za pogostitev.

Matjaž Tomažič
Predsednik ZB NOB Radlje ob Dravi