Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je danes, 12. decembra 2018, pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predstavila najnovejši projekt. To je snemanje igrano-dokumentarnega filma o bitki na Menini planini z naslovom »Preboj«. Gre za sodelovanje med Zvezo borcev in produkcijsko hišo Narayan, režiserja in scenarista Dejana Baboseka.

Scenarij in režijo je režiser Babosek pripravil po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja – Frante, legendarnega in komaj 22-letnega komandanta bitke na Menini planini , ki se je dogajala marca 1945, ko se je z ukano rešilo kar 500 borcev iz nemškega obroča, ki je štel 12.000 vojakov.

      

V filmu nastopajo še živeči borci bitke, ki so bili v času bitke, marca 1945, stari komaj med 16 in 22 let. Poleg že omenjenega Frante nastopa tudi kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša. Zasedba igranega dela je deloma že znana. Vlogo Frante bo zaigral znani slovenski filmski igralec Domen Valič.

Bitka na Menini planini je epopeja slovenskega partizanstva. Skozi film bodo prikazana visoka moralo-etična načela borcev in slovenskega narodnoosvobodilnega boja. Po pričevanju komandanta Frante, je bila to najhujša visokogorska frontalna bitka med NOB, ki je trajala več ur, rezultat pa je bil preboj partizanov proti svobodi.

Film bo na ogled predvidoma v septembru 2019. Podporniki pa lahko donacije ali sponzorstva za film prispevajo preko spletne platforme Adrifund.