Poslanska skupina Levice v Državnem zboru je v torek, 13. februarja gostila vodstvo borčevske organizacije na prijateljskem srečanju, na katerem so udeleženke in udeleženci izmenjali poglede in načrte za skupna prihodnja sodelovanja.

Zvezo združenj borcev so predstavljali predsednik Tit Turnšek, podpredsednik Marijan Križman, generalni sekretar Aljaž Verhovnik in član Primož Siter, iz vrst Levice so jih sprejeli poslanke in poslanci Luka Mesec, Violeta Tomič, Matej Tašner Vatovec in Miha Kordiš ter generalni sekretar stranke Iztok Majhenič, sekretar poslanske skupine Matej Kolenc in članica sveta stranke Asta Vrečko.

Predsednik Zveze je naštel izzive, s katerimi se sooča organizacija in k diskusiji povabil sogovornike iz Levice. Prvi na seznamu izzivov je sprememba zakona o praznikih, ki termin “združitev” Primorske z matično domovino nadomesti z zgodovinsko bolj primernim  “priključitev”. Poslanci so potrdili, da se s predlogom strinjajo, da je že v parlamentarni proceduri in da so bili tudi sami sopodpisniki predloga.

Sogovorniki so spregovorili tudi o neoznačenih grobiščih po vsej državi. “Pri Zvezi borcev si želimo, da vsaka žrtev dobi dostojen pokop in grob, a zavračamo vsakršen politični cirkus,” je bil oster Turnšek, Križman pa je predlagal zakonsko ureditev, ki bo velela preselitev posmrtnih ostankov na primerna mesta znotraj pokopališč.
Sklenili so dogovor, da Zveza še naprej obvešča Levico o situaciji na terenu in da obe strani skupaj stremita k mirnim in dostojnim rešitvam za pokope in prekope brez politične preračunljivosti in populizma.

Veliko težavo v Sloveniji predstavlja tudi ohlapna zakonodaja v zvezi z uporabo in javnim prikazom fašističnih in nacističnih simbolov in uniform. Podpredsednik Marijan Križman je poslancem predstavil idejo o predlogu Zakona o prepovedi uporabe in prikazov nacističnih in fašističnih simbolov, ki ga s kolegi pripravlja na podlagi referenčnih zakonskih smernic iz Nemčije, Avstrije in Italije. Ob tem bo borčevska organizacija v pomladnih mesecih po državi pripravila vrsto posvetov in okroglih miz, vanjo vključila strokovno in širšo javnost, člani Levice pa so izrazili navdušenje in pripravljenost nad sodelovanjem v pripravi kampanje in zakonskega besedila. Predstavniki Zveze borcev in sekretar poslanske skupine Levice Matej Kolenc so se dogovorili, da bo predlog tega zakona na seznamu prvih aktivnostmi v naslednjem mandatu.
Tako predstavniki Levice kot vodstvo borčevske organizacije so se strinjali, da bo v naslednjem mandatu potrebno nasloviti tudi problematiko novonastalih paravojaških enot, za katerimi stojijo politične sile slovenske desnice.

___________

Primož Siter