Ob dnevu spomina na mrtve je slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dolžan v spremstvu predstavnikov ZZB NOB Slovenije, 27. oktobra položil venec v spominskem parku Jasenovac, kjer je v uničevalnem taborišču NDH umrlo tudi 280 Slovencev.

Ob tej priložnosti je ravnatelj Javnega zavoda Spominsko območje Jasenovac Ivo Pejaković goste iz Slovenije seznanil z delom in načrti zavoda, ki je doslej zbralo sezname več kot 83.000 umrlih v Jasenovcu in njegovih podružnicah. Veleposlanik Dolžan si je ogledal tudi muzej posvečen žrtvam tega zloglasnega taborišča.

Venec pri spomeniku Kamniti cvet je v spremstvu delegacije ZZB NOB Slovenije položil veleposlanik RS na Hrvaškem Gašper Dolžan (tretji z desne).

Delegacija ZZB NOB Slovenije, ki jo je vodil član predsedstva Jani Alič, pa je 26. oktobra položila venec tudi v spominskem parku Donja Gradina v Bosni in Hercegovini, kjer so nepregledna polja pobitih v taborišču Jasenovac. Naj spomnimo, da je v Jasenovcu umrlo tudi sedem slovenskih duhovnikov in da je osvoboditev dočakalo le nekaj več kot 100 taboriščnikov. Od taborišča ni ostalo ničesar, saj so ustaši pred zapustitvijo taborišča minirali vse objekte in uničili veliko dokumentacije.

Venec ZZB NOB Slovenije so položili tudi v spominskem parku Donja Gradina.

Janez Alič
član predsedstva Zveze